black and yellow i love you print textile

Ser Tomas Šon Koneri, rođen je 25. avgusta 1930. godine, poznatiji kao Šon Koneri, škotski je filmski i pozorišni glumac koji je javnosti najpoznatiji kao prvi filmski Džejms Bond.

black and yellow i love you print textile
Foto: Unsplash

Koneri je igrao u ukupno sedam filmova o Džejmsu Bondu. Pored njih glumio je i u filmovima Nesalomivi, Ime ruže, Lov na Crveni oktobar, Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod i mnogim drugim. Godine 2000. Koneri je dobio titulu viteza.

Ženio se dva puta — prvi put sa Dajanom Silentom, sa kojom ima sina Džejsona koji je takođe glumac, a drugi sa Mišel Rokenburn sa kojom je još uvek u braku. Šon Koneri se povukao sa filma u aprilu 2011, a viđen je na US openu 2012. gde je davao podršku škotskom teniseru Endiju Mareju u finalu protiv srpskog tenisera Novaka Đokovića.
Politika

Šon Koneri je član Nacionalne partije Škotske koja se zalaže za otcepljenje Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva tj. Engleske. Pored članstva Koneri je jedan od njenih glavnih finansijera. Takođe, Koneri se javno zarekao da će se vratiti u Škotsku onog dana kada ona bude bila nezavisna. On trenurno živi na Bahamima.

Nagrađen Oskarom kao najbolji sporedni glumac u filmu Nesalomivi, 1987. godine,  Zlatnim globusom kao najbolji sporedni glumac u filmu Nesalomivi, 1988. godine,  Zlatnim globusom (Nagrada „Sesil B. Demil“), 1996. godine i BAFTA nagradom kao najbolji glavni glumac u filmu Ime ruže, 1986. godine.