Desnorukima je prilagođena svakodnevica, pa je njima lakše da koriste većinu predmeta za obavljanje uobičajenih poslova. Levoruki će se teško služiti makazama, mašinama za rezanje i sečene, foto aparatima, i imaće problem pri sipanju kafe iz džezve.

Foto: Pixabay

Zbog svih prepreka sa kojima se osobe koje koriste levu ruku svakodnevno sreću, u Velikoj Britaniji je 1990. godine osnovan Klub levorukih, a Međunarodni dan posvećen ovim osobama, prvi put je obeležen 13. avgusta 1992. Ova organizacija je kasnije dobila međunarodni karakter i postala vodeći svetski savetodavni centar levorukih.

Na današnji dan se podstiču desnoruki da probaju da koriste predmete za levoruke, kako bi videli kako je to kada im je sve na „pogrešnoj“ strani.

Da li će osoba lakše da koristi levu ili desnu ruku, zavisi od razvijenosti mozga. Kod levorukih osoba podjednako su razvijene obe polovine, ali oni u mozgu imaju znatno više nervnih vlakana.

U prošlosti se leva strana smatrala nesrećnom, pa ne čudi podatak da su ranije deca prisiljavana da budu desnoruki. Sada je u svetu veći procenat levorukih među mlađom nego među starijom populacijom.

Neke od poznatih ličnosti koje su bile levoruke su Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Betoven, Bah, Čarli Čaplin, Pol Makartni, vojskovođe Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, kao i naučnici Ajnštajn, Maksvel…

Izvor: nationalgeographic.rs