Nekadašnji neprikosnoveni prvak sveta u boksu Majk Tajson sve je bliži povratku u ring, ali ovoga puta sa ciljem da pomogne onima kojima je to najpotrebnije. Najavio je povratničku borbu za 12. septembar,

Foto: kcnonline.rs

U martu 1985. godine Tajson prvi put ulazi u profesionalni ring. U svojoj prvoj godini među profesionalcima ostvaruje 15 pobeda bez poraza.

Naredne godine Tajson postaje najmlađi šampion u istoriji superteške kategorije. Iste godine objedinjuje tri bokserske titule: WBC, WBA i IBF. Bio je jednostavno najbolji.

Dana 11. februara 1990. u Tokiju gubi meč i titulu apsolutnog šampiona protiv Bastera Daglasa. Bio je nokautiran u 10. rundi i to je prvi poraz Tajsona posle 37 uzastopnih pobeda.

Prve probleme sa zakonom, bar od kada je postao profesionalac, doživeo je u braku. Njegova tadašnja supruga, Robin Givens, tužila ga je za zlostavljanje. Suđenje je dobila, a Tajson je dobio razvod, uslovnu i novčanu kaznu.

Sledeća medijska bomba bilo je silovanje osamnaestogodišnje Dezir Vošington, zbog čega je 1992. godine osuđen na šest godina zatvora. Zahvaljujući dobrom vladanju, pušten je posle tri godine.

Novi bokserski mečevi Tajsonu su doneli i više novca nego ranije. Za tri lake pobede u prvoj „postzatvorskoj“ godini zaradio je čak 65 miliona dolara.

Sledeći meč bio je, međutim, prekretnica u njegovoj karijeri: doživeo je prvi poraz, i to od Ivandera Holifilda. Revanš meč, zakazan nakon nekoliko meseci, bio je još eksplozivniji – Tajson je Holifildu odgrizao deo uva. Istoga dana dobio je ogromnu novčanu kaznu i oduzeta mu je bokserska licenca u državi Nevada.

Do danas je boksovao samo izvan Nevade, ali se mora reći da mu je karijera u padu. Poslednji veliki meč odigrao je s aktuelnim šampionom, Lenoksom Luisom, koji ga je nokautirao u osmoj rundi.

Već mesecima Tajson oduševljava fanove, u punom je treningu i izgleda bolje nego ikada, iako je u junu proslavio 54. rođendan.

Legendarni bokser je poručio da želi da se bori kako bi pomogao beskućnicima i ljudima koje je uništila droga.

Autor; RTV Biser