Eleanora Fejgen, poznatija pod svojim umetničkim imenom Bili Holidej, bila je američka džez pevačica i tekstopisac, poznata i pod nadimkom „Lejdi Dej”.

Foto: Vikipedija

Bili Holidej  rodjena je 7. april 1915. godine i smatra se jednom od najuticajnijih pevačica ne samo na džez već i na pop muziku. Posebno je prepoznatljiva po ličnom i intimnom načinu interpretiranja pesama. Iako je napisala nevelik broj pesama, nekoliko je upravo podiglo džez standard na viši nivo kao što su „God Bless the Child“, „Don’t Explain“, „Fine and Mellow,“ i „Lady Sings the Blues“. Danas ove pesme predstavljaju istinske džez klasike. Uz ove, Bili je snimala i obrade poznatih džez pesama, a neretko je i u takvim pesmama uspevala da da lični pečat koji ih je danas učinio najprepoznatljivijim upravo u njenom izvođenju. U takve pesme se ubrajaju „Easy Living“ i „Strange Fruit“.

Njen težak život, obeležen diskriminacijom, zavisnošću od droga i alkohola i burne ljubavne afere smatraju se nekom vrstom preteče rokenrol načina života. Snimila je film „New Orleans“ i napisala autobiografiju „Ledi peva bluz“.

Preminula je 17. jul 1959. godine.