Na današnji dan umro je Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik. Smatran je najpoznatijim pripovedačem Rusije.

Foto: Vikišedija

Čehov je završio Medicinski fakultet u Moskvi i radio izvesno vreme kao lekar.

Književnim radom počeo je da se bavi kao student, objavljujući pod pseudonimom kratke humoreske, feljtone i kozerije po humorističkim listovima.

U dnevniku “Novo vreme”, prvi put se javlja pod pravim imenom.

Godine 1886. izašla je prva Čehovljeva zbirka novela “Šarene priče”, a već sledeće godine dodeljena mu je “Puškinova nagrada”. Majstor ruske novele, Čehov obrađuje teme malograđanskog ponašanja, karijerizma i primitivizma.

Njegove drame ne počivaju na retorici, konvencionalnom zapletu i dramskim efektima, već se grade na unutrašnjoj dramatičnosti i lirskim elementima. To nisu drame zbivanja, već raspoloženja i po tome je Čehov jedan od začetnika moderne dramaturgije. Na njegovim dramama svoj stil je izgradio čuveni Moskovski hudožestveni teatar pod vođstvom Stanislavskog.

Glavna Čehovljeva dela su novele: “Činovnikova smrt”, “Dušica”, “Stepa”, “Čovek u futroli”, “Paviljon br. 6”, “U uvali”, “Kaštanka” i drame: “Ujka Vanja”, “Tri sestre”, “Višnjik”, “Galeb” i druge, koje se nalaze na redovnom repertoaru naših i inostranih pozorišta, ne gubeći aktuelnost i životnost do današnjih dana.

Izvor: RTS

Podeli