Na današnji dan umro je Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik. Smatran je najpoznatijim pripovedačem Rusije.

Foto: Vikišedija

Čehov je završio Medicinski fakultet u Moskvi i radio izvesno vreme kao lekar.

Književnim radom počeo je da se bavi kao student, objavljujući pod pseudonimom kratke humoreske, feljtone i kozerije po humorističkim listovima.

U dnevniku „Novo vreme“, prvi put se javlja pod pravim imenom.

Godine 1886. izašla je prva Čehovljeva zbirka novela „Šarene priče“, a već sledeće godine dodeljena mu je „Puškinova nagrada“. Majstor ruske novele, Čehov obrađuje teme malograđanskog ponašanja, karijerizma i primitivizma.

Njegove drame ne počivaju na retorici, konvencionalnom zapletu i dramskim efektima, već se grade na unutrašnjoj dramatičnosti i lirskim elementima. To nisu drame zbivanja, već raspoloženja i po tome je Čehov jedan od začetnika moderne dramaturgije. Na njegovim dramama svoj stil je izgradio čuveni Moskovski hudožestveni teatar pod vođstvom Stanislavskog.

Glavna Čehovljeva dela su novele: „Činovnikova smrt“, „Dušica“, „Stepa“, „Čovek u futroli“, „Paviljon br. 6“, „U uvali“, „Kaštanka“ i drame: „Ujka Vanja“, „Tri sestre“, „Višnjik“, „Galeb“ i druge, koje se nalaze na redovnom repertoaru naših i inostranih pozorišta, ne gubeći aktuelnost i životnost do današnjih dana.

Izvor: RTS