Jul Briner (rođen kao Julij Borisovič Briner ili Taiđe Kan) jedan je od sedmorice glumaca koji su jedini, istovremeno dobili i nagradu „Toni“ i „Oskara“ za jednu istu ulogu (film „Kralj i ja“). Proglašen je za počasnog predsednika Svetskog Saveza Roma i na toj funkciji ostao do kraja svog života.

Foto: Vikipedija

Jul Briner rođen je 11. jula 1920. godine u Vladivostoku. Bio je američki filmski i pozorišni glumac rusko-mongolskog porekla. Najpoznatiji je po ulozi Ramzesa II u Deset zapovesti i ulozi kralja Mongkuta u filmu Kralj i ja za koju je dobio Oskar za najboljeg glavnog glumca. Pre nego što je počeo da se bavi glumom, radio je kao model i fotograf. Imao je veoma specifičan glas i obrijanu glavu, koja je bila njegov zaštitni znak. Briner je prvi glumac u istoriji filma koji se slikao potpuno obnažen.

Igrao je i minera u najskupljem filmu u istoriji Jugoslavije, Bitka na Neretvi. Plakat za ovaj film napravio je Pablo Pikaso, a jedini razlog što „Neretva“ nije dobila Oskara je taj što je dolazila iz komunističke zemlje, pisali su mnogi.  „Neretva“ je okupila najbolje glumce koje su u tom trenutku imali Jugoslavija i svet: Orson Vels, Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Milena Dravić, Boris Dvornik, Kurt Jirgens, Franko Nero, Ljubiša Samardžić, Oleg Vidov, Bata Živojinović, Pavle Vuisić…

Izvor: RTV Biser, Vikipedija