Oktobar – mesec pravilne ishrane i Svetski dan hrane 16. oktobar „Pravo na hranu za bolji život i budućnost”

462172329 1018371013421216 1942658097989501934 N

Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization, FAO) svake godine obeležava 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana hrane je: „Pravo na hranu za bolji život i budućnost.”

Hrana je posle vazduha i vode, najosnovnija ljudska potreba. Pravo na hranu, život, slobodu, rad i obrazovanje su osnovna ljudska prava priznata Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

U svetu preko 2,8 milijardi ljudi nema pristup zdravoj ishrani. Nezdrava ishrana je vodeći uzrok svih oblika pothranjenosti, nedostatka mikronutrijenata, kao i gojaznosti. Ranjivi, odnosno siromašni ljudi su najčešće primorani da se oslanjaju na osnovne ili jeftine namirnice koje mogu biti nezdrave, dok neki ljudi pate od nedostupnosti sveže i raznovrsne hrane, nemaju informacije, odnosno znanje da izaberu zdravu hranu ili se jednostavno odlučuju za praktičnost.

Poljoprivrednici u svetu proizvode dovoljno hrane da prehrane globalnu populaciju, a glad i dalje postoji. Oko 733 miliona ljudi suočava se sa glađu zbog ekstremnih vremenskih prilika, ratnih sukoba, ekonomskih kriza, pandemije. Sve ove nedaće najviše pogađaju siromašne i ugrožene, među kojima su mnoga poljoprivredna domaćinstva što se odražava povećanjem nejednakosti među zemljama i unutar njih.

Poljoprivredno-prehrambeni sistemi, kao celina, osetljivi su na katastrofe i krize, posebno na uticaj klimatskih promena, ali u isto vreme i oni sami stvaraju zagađenje, degradiraju zemljište, vodu i vazduh i doprinose emisiji gasova staklene bašte i gubitku biodiverziteta. Transformacijom poljoprivredno-prehrambenih sistema doprinelo bi ublažavanju klimatskih promena i stvaranju otpornijih i boljih uslova za život svima.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje i ove godine u okviru obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra, aktivnosti usmerava na edukaciju najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Zavod za javno zdravlje Požarevac u saradnji sa svim domovima zdravlja, osnovnim školama i predškolskim ustanovama Braničevskog i Podunavskog okruga svake godine priprema obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobra kao značajnog datuma u Kalendaru javnog zdravlja i kampanje Oktobar – mesec pravilne ishrane.

Planirane aktivnosti su:

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad za decu predškolskog uzrasta i učenike osnovih škola na temu „Pravo na hranu ima svako – pokaži kako”;
Saradnja sa predškolskim ustanovama, osnovnim školama, lokalnom zajednicom, stručnim udruženjima, regionalnim i lokalnim medijima;
Realizacija predavanja, tribina, izložbi na temu pravilna ishrana.
Samo poštujući osnovne principe pravilne ishrane koji podrazumevaju raznovrsnost, ravnomernost i umerenost možemo obezbediti telu potrebnu količinu energije i hranljivih materija za nesmetano funkcionisanje.

Izvor/Foto: zzjzpo

Podeli sa prijateljima
Optimized by Optimole