U blizini Žagubice, na lokalitetu Čoka Rakita, otkriveno je novo nalazište zlata. Istraživanja kanadske kompanije Dandi još traju, a u eventualnom otvaranju rudnika Opština Žagubica vidi šansu za svoj ekonomski razvoj.

Foto: RTV Biser

Put Žagubica–Bor, preko Crnog vrha, najpoznatiji je po tome što je u zimskim mesecima uglavnom zavejan. Ali, upravo njime stiže se do Čoka Rakite, lokaliteta na kome je pronađeno zlato.

Zlato je na dubini od nekoliko stotina metara. To znači da ne možete uzeti kramp i kopati ga kao u onim filmovima o zlatnoj groznici na Divljem zapadu. Proces je mnogo složeniji.

Otvaranje rudnika je kompleksan proces tokom koga se razmatraju različite metode eksploatacije i tehnologije prerade rude i sprovode brojne studije.

Iz kanadske kompanije DPM, koja istražuje na Čoka Rakiti, saopštavaju da su rezultati ohrabrujući i da je u procesu flotiranja moguće ostvariti iskorišćenje zlata veće od 93 posto. Kako je reč o inicijalnim nalazima, kažu da je prerano govoriti da li je otvaranje rudnika moguće. Ipak, Opština Žagubica već ima svoju računicu.

„To bi značilo kako za našu opštinu Žagubica direktno otvaranje nekih 300 radnih mesta, zatim povezane kompanije koje bi opsluživale na neki način taj rudnik, još jedno 700-800 ljudi, znači hiljadu ljudi. Na teritoriji naše opštine siguran sam da nemamo toliki broj ljudi, znači povećali bismo ovde i dolazak, migracije bi se okrenule, možda bi se vratili i naši ljudi koji su otišli u inostranstvo“, navodi Predrag Ivković, zamenik predsednika Opštine Žagubica.

Stari Rimljani prvi otvorili rudnike u tom kraju 

U Homolju i istočnoj Srbiji nikada se nije živelo samo od ovaca i livada, već od rudnog bogatstva. To su znali stari Rimljani, koji su ovde otvorili prve rudnike, a toga su svesni i današnji žitelji Žagubice.

Ističu da je rudnik zlata budućnost za taj kraj, kao i da se nadaju da će se mnogi koji su otišli u inostranstvo vratiti.

Protivljenja eventualnom otvaranju rudnika uglavnom dolaze iz krugova ekoloških aktivista. U kompaniji DPM tvrde da koriste naprednu tehnologiju u skladu sa najvišim standardima i da je briga za životnu sredinu u osnovi svih njihovih rudarskih projekata. I u Opštini Žagubica kažu da nema razloga za strah.

„Svako slovo u tim studijama koje odobrava Ministarstvo ekologije, Vlada i tako dalje, sve to treba da se ispuni i mislim da zaista ne bi bilo problema, možemo da živimo sa rudnikom“, poručuje predsednik Opštine.

Kompanija DPM na Čoka Rakiti nastavlja svoja istraživanja. Ipak, pašće još mnogo snegova na Crnom vrhu dok se on ne pozlati.