У реновираном галеријском простору Легата Миодрага Марковића, од 11.2. до 13.2.2020. године, Народни музеј Пожаревац организовао је едукативно-креативну радионицу под називом „Направићу ти рам, лепа слико!“.

Учесници овог програма били су ученици виших разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“, као и млађи, верни љубитељи уметности.

Целину тродневне радионице чинило је више делова. Започета је разговором о животу Миодрага Марковића. Деца су се упознала ко је био њихов суграђанин, дародавац спомен збирке, на основу чега су изнела занимљива поређења ко би данас био Миодраг Марковић и како га доживљавају.

Део дебате односио се и на живот уметника у међуратном периоду, као и живот Легата. Након овог дела учесници суса сталне поставке одабрали дело које је оставило на њих највећу импресију и пренели га на своје платно. У току осликавања деца су нешто више сазнала о самим ауторима дела, применила технике у којима до тада нису стварала, а реализатори радионице чули које су одређене потребе, интересовања и ставови младих.

Последњи део рада односио се на причу о улози рама и његовом односу са сликом, као и прављење рамова за претходно осликана дела малих уметника. Ова радионица означила је само почетак богатог програма са децом и младима који Народни музеј Пожаревац планира у простору Легата у текућој години.

У реализацији радионице учествовале су професор ликовне културе у ОШ „Доситеј Обрадовић“ Јованка Ликар, виши кустос историјско-уметничке збирке Народног музеја Пожаревац Марина Радосављевић и кустос, аутор програма Биљана Милосављевић Пићурић.

 

Извор: Народни музеј Пожаревац, РТВ Бисер