Светски дан бубрега обележава се од 2006. године, сваке године, другог четвртка у марту месецу, а на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондације за бубрег у више од 100 земаља широм света.

Циљ обележавања поменутог датума је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве.

Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Здравље бубрега свима и свуда – од превенције до откривања и равноправног приступа лечењу” има за циљ подизање свести о растућем оптерећењу бубрежним болестима широм света и промовисање здравља становништва кроз кроз осигуравање универзалног, одрживог и равноправног приступа висококвалитетној здравственој заштити и смањење неједнакости у здрављу међу различитим социјално-економским групама становништва.

Главна функција бубрега је излучивање токсичних продуката метаболизма и вишка течности из организма. Болести бубрега чине велику групу обољења различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе. Ова обољења најчешће су изазвана инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као упале бубрега (гломерулонефритис, пијелонефритис, нефротски синдром) и акутна, односно хронична смањена функција бубрега (бубрежна инсуфицијенција).

У свету, према проценама, од болести бубрега болује око 850 милиона људи, односно свака десета одрасла особа има хроничну болест бубрега.

У нашој земљи у 2018. години, се болнички лечило због обољења бубрега 10749 особа, а од тог броја 6196 лица се болнички лечило због хроничне бубрежне инсуфицијенције. Исте године је умрло 752 лица која су били хоспитализовани због болести бубрега, од тога 70% њих је умрло због хроничне бубрежне инсуфицијенције.

Хронична бубрежна инсуфицијенција неколико пута повећава ризик за настанак болести срца и крвних судова, шећерне болести, повишеног притиска, завршног стадијума бубрежне болести (уремије) и преране смрти (пре 65. године живота). Хронична болест бубрега је озбиљно обољење које због значајних трошкова лечења, лошијег квалитета живота, скраћеног радног и животног века оболелих представља значајан јавноздравствени проблем.

Овогодишња кампања је усмерена на залагање да се имплементирају конкретне мере превенције у свакој земљи које укључују:

– Фокус на примарну здравствену заштиту, подизање свести и едукацију, укључујући оснаживање пацијента;

– Интегрисање превенције хроничне бубрежне болести у националне програме хроничних незаразних болести како би се пружиле свеобухватне и интегрисане услуге, које су кључне за побољшање раног откривања и праћења хроничне болести бубрега на националном нивоу;

– Залагање доносилаца одлука, читавог друштва и мултисекторску сарадњу у циљу промоције значаја превенције бубрежних болести.

Светски дан бубрега обележава се 12. марта.

Izvor: ZZJZP