Министартво здравља је на свом сајту објавило упозорење за све које долазе из земаља у којима има случајева инфекције изазване коронавирусом.

Уколико сте боравили у подручју у којима има случајева инфекције изазване новим корона вирусом,

у циљу спречавања преношења инфекције у Републици Србији, али и у циљу заштите Вашег здравља, дужни сте да предузмите следеће мере:

– у наредних 14 дана смањите контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима,

– ако осетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете, и позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје у коме боравите (листа је дата на крају текста). Од епидемиолога ћете добити упутства о даљем поступку.

Молимо вас да у потпуности поступате у складу са добијеним упутствима.

Упозорење је објавило и Министарство спољних послова на свом сајту у складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, препоручује се држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

Izvor: www.zdravlje.gov.rs, mfa.gov.rs