Министарка за популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је за РТС да је министарство предложило додатне мере за подстицање рађања, међу којима је и мера да се за прво дете добије између 250.000 и 300.000 динара.

Предложено је и да се за друго дете пет година добија 10.000 месечно. Једна од мера је, такође, да пето дете има исти статус као четврто – да сваки месец до 10. године има 18.000 динара.

Министарка је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да сматра да ће ови предлози почети да се примењују током ове године.

Када је реч о подацима за прошлу годину, Ђукић Дејановић је навела да је у 2019. порастао број новорођених беба у односу на 2018. годину. Србија је, каже, једина земља у региону у којој се то догодило.

Навела је и да је порастао број жена које раде и рађају децу и додала да је све више жена са факултетом и вишом школом. Трећерођених беба је, наводи, за око 700 више него у 2018. години.

“То значи да финансијске и друге мере дају повољне резултате. Посебно ме радује да је у југоисточној Србији рођено више беба него у 2018”, напомиње министарка за демографију.

Додаје да је данас последњи дан да се општине на јавном позиву пријаве за неповратна средства за пронаталитетну политику.

Извор: РТС