Председник Александар Вучић истакао је да не искључује могућност увођења ванредног стана, али да за то сада нема потребе.

„Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном командату, председнику државе писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у Скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник Скупштине и Владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, бисокопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље“, објаснио је Вучић на конференцији упитан да ли ће бити увођења ванредног стања и да ли се о томе тренутно размишља.

Ванредно стање, према његовим речима, подразумева најтеже могуће мере.

„Ванредно стање захтева потпуну изолацију. Када сте питали људе зашто нису уводили мораторијум за одлазак у школу, то је зато што су били паметни и одговорни људи који о томе одлучују. Наглупље је када деца и стари посебно, почињу да излазе у пику кризе, јер им буде доста свега. Па после 21 дана изолације крену да излазе, зато треба да ту меру држите до последњег, односно до првог неопходног тренутка. Најлакше је то урадити и скинули сте бригу са себе. Не мислите да је неко глуп и луд да се родитељи љуте. Нису деца угрожена, угрожени су наши родитељи“, подвукао је Вучић.

Рекао је да то показују недвосмислено подаци из Шпаније, Француске, Немачке, и Италије пре свеге.

Рекао је да на нашу срећу они људи који су оболели до сада су били снажне конституције, млађи, а проблем је био само са 66 година старим човеком, који је бубрежни болесник, дијабетичар и који је једини на респиратору.

Вучић је подсетио да су у страху велике очи и образ се у страху често каља, као и да је на њему и држави највећа одговорност шта ће да се ради.

„Немамо страх, радимо, боримо се и урадићемо све што треба. Та три дана која смо ‘купили’ са децом у школи су важна за нас. Сваки дан који ‘купимо’ да епидемијска крива не иде на горе је од пресудног значаја да здравствене институције могу да издрже“, рекао је предеседник.

Најавио је да ће данас позвати пензионисане лекаре да помогну и подсетио на отворени конкурс за пријем лекара и медицинских сестара.

Извор: РТС