Извор: Н1

„Уколико се наше понашање не промени предложићу Влади Србије да уведе полицијски час који ће трајати 24 сата“, рекао је за ТВ Прва председник Александар Вучић и додао да би та мера могла да се уведе следеће недеље и да то значи да „нико не може на улицу“.

Упитан чиме је незадовољан да би предложио такве мере, Вучић је казао да је било довољно јуче изаћи било где и видети.

„Ако буде било потребе донећемо ту одлуку. То подразумева да нико не може на улицу“, истакао је Вучић и казао да ко год буде на улици биће приведен.

Упитан како ће се ићи у продавницу, председник је одговорио – не иде се у продавницу и додао да о томе размишља сваки дан.

Вучић је казао да кинеске мере значе потпуну изолацију и да се с тиме слажу српски лекари. Он је објаснио да у колико се на 14 дана уведе општа забрана кретања у те две недеље неће бити контаката, неће бити новозаражених чиме ће се укупни број заражених смањити.

„Чекам да кинески стручњаци кажу да они то виде у бројевима, када буду то рекли у року од пола сата увешћемо…“, казао је Вучић.

Говорећи о мерама које су сада на снази, он је рекао да ће Србија за мање од два месеца моћи да изађе из епидемије уклико се грађани дисциплиновано буду придржавали правила.

„Све је на нама, све је на дисциплини“, истакао је Вучић.

Kада је у питању најављено масовно тестирање, Вучић је најавио да ће Србија за око седам дана имати капацитете за 3.000 тестова дневно. Kазао је да ће 8. или 9. априла бити завршена најбоља лабораторију, коју ће највероватније донирати Kина.

Вучић је рекао да је на почетку пандемије Србија имала 1.018 респиратора, од којих је 500 до 600 било заузето за пацијенте који нису болесни од коронавируса, а да сада у Војводини има 161, а у Београду око 320 слободних респиратора. Додао је да је болница Драгиша Мишовић најбоље опремљена респираторима.