Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije na sednici danas doneti odluku o zabrani prisustva publike na fudbalskim utakmicama u zemlji, ali da neće biti odluke o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, jer je stav struke bio da „nema nikavog stručnog opravdanja i stručne osnove“ za to.

„Razumemo paniku i brigu roditelja, to je nama osetljiva i važna tema, osetljiva za sve građane, vidim koliko vlada panika, o merama zatvaranja škola, vrtića i fakulteta. Ja sam iznela predlog da se obustavi nastava i mislim da to treba da uradimo, ali je stav struke uniforman – da nema nikavog stručnog opravdanja i stručne osnove da još uvek zatvaramo škole, vrtiće i fakultete“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Brnabić je kazala da su odluke o zabrani publike na sportskim manifestacijama u različitim zemljama različite.

„U nekim zemljama je dozvoljena publika, ali postoje posebne mere kojih mora da se drži publika. Moja molba je bila da ipak ne dozvolimo publiku na fudbalskim utakmicama i svi stručnjaci su se složili. Danas ćemo na sednici vlade u 13 sati doneti odluku da zabranjujemo publiku na fudbalskim utakmicama. Mislim da je stav naših stručnjaka da je to više psihološki važno nego što ima nekog stručnog efekta, to je više preventivna mera“, kazala je Brnabić.

Za razliku od sportskih manifestacija, stav struke je da obrazovne ustanove za sada ostanu otvorene.

„U ovom trenutku zatvaranje škola, vrtića i fakulteta bilo bi kontraproduktivno u nekoj meri, ne bi se garantovalo da deca i mladi ljudi ovako daleko od raspusta sede kućama u izolacija, da se ne bi sakupljali u školama, već na drugim mestima i ne bismo ništa pametno učinili ništa ovom merom. I i pored našeg političkog instistiranja i histerije u društvu, ne postoji u ovom trenutku stručno opravdanje. I ja ne mogu da donesem tu odluku suprotno stavu struke“, naglasila je Brnabić.

Ona je zamolila sve roditelje i nastavnike, kao i direktore škole i sve u obrazovanju, da razumeju i da slušaju stručnjake.

„Moguće je da će se ovo promeniti, ali je nama svaki dan važan. Pametnije je da dobijemo svaki dan, jer imamo mnogo manju kontrolu ako oni nisu u školama. S Ministarstvom prosvete smo pokrenuli sve pripreme kako bismo omogućili nastavu od kuće, imamo sastanke da ide i preko digitalnih udžbenika, mi ćemo biti spremni, spremni smo da ovo uradimo i od ponedeljka, ali stav struke je da za sada nije vreme“, rekla je premijerka.

Ona je napomenula da će sastanci na ovu temu ako bude bilo potrebno biti održani i u subotu i nedelju, a da je sledeći redovan sastanka zakaznza ponedeljak.

Izvor/foto: N1