Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије на седници данас донети одлуку о забрани присуства публике на фудбалским утакмицама у земљи, али да неће бити одлуке о затварању вртића, школа и факултета, јер је став струке био да „нема никавог стручног оправдања и стручне основе“ за то.

„Разумемо панику и бригу родитеља, то је нама осетљива и важна тема, осетљива за све грађане, видим колико влада паника, о мерама затварања школа, вртића и факултета. Ја сам изнела предлог да се обустави настава и мислим да то треба да урадимо, али је став струке униформан – да нема никавог стручног оправдања и стручне основе да још увек затварамо школе, вртиће и факултете“, казала је Брнабић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Брнабић је казала да су одлуке о забрани публике на спортским манифестацијама у различитим земљама различите.

„У неким земљама је дозвољена публика, али постоје посебне мере којих мора да се држи публика. Моја молба је била да ипак не дозволимо публику на фудбалским утакмицама и сви стручњаци су се сложили. Данас ћемо на седници владе у 13 сати донети одлуку да забрањујемо публику на фудбалским утакмицама. Мислим да је став наших стручњака да је то више психолошки важно него што има неког стручног ефекта, то је више превентивна мера“, казала је Брнабић.

За разлику од спортских манифестација, став струке је да образовне установе за сада остану отворене.

„У овом тренутку затварање школа, вртића и факултета било би контрапродуктивно у некој мери, не би се гарантовало да деца и млади људи овако далеко од распуста седе кућама у изолација, да се не би сакупљали у школама, већ на другим местима и не бисмо ништа паметно учинили ништа овом мером. И и поред нашег политичког инстистирања и хистерије у друштву, не постоји у овом тренутку стручно оправдање. И ја не могу да донесем ту одлуку супротно ставу струке“, нагласила је Брнабић.

Она је замолила све родитеље и наставнике, као и директоре школе и све у образовању, да разумеју и да слушају стручњаке.

„Могуће је да ће се ово променити, али је нама сваки дан важан. Паметније је да добијемо сваки дан, јер имамо много мању контролу ако они нису у школама. С Министарством просвете смо покренули све припреме како бисмо омогућили наставу од куће, имамо састанке да иде и преко дигиталних уџбеника, ми ћемо бити спремни, спремни смо да ово урадимо и од понедељка, али став струке је да за сада није време“, рекла је премијерка.

Она је напоменула да ће састанци на ову тему ако буде било потребно бити одржани и у суботу и недељу, а да је следећи редован састанка заказнза понедељак.

Извор/фото: Н1