Војна полиција убудуће ће имати већа овлашћења у примењивању мера према цивилима „у обављању послова обезбеђења личности и противтерористичке заштите ван Министарства одбране и Војске, по одлуци министра“, предвиђено је уредбом Владе Србије, пренео је Н1 позвијајући се на ФоНет.

Новом уредбом, коју је Влада донела на седници у четвртак, Војна полиција може да примењује мере према цивилима када процене да су их затекли „на месту извршења службене радње или када током извршења службене радње ометају или спречавају овлашћено службено лице“.

Мере се примењују и када „обављају послове обезбеђења војних објеката, одређених личности, наоружања или регулисања и контроле војног путног саобраћаја“.

Остала је и стара одредба да се цивили могу контролисати када се затекну у „у рејону војних објеката, распореда војних јединица или у њима“, или у чињењу кривичног дела на штету Војске и Министарства, која се гоне по службеној дужности.

Предвиђено је да Војна полиција у свим случајевима одмах обавести најближу станицу Министарства унутрашњих послова и са потребном документацијом јој преда затечене цивиле на даљи поступак.

Izvor: N1, FoNet

Foto: Ministarstvo odbrane