Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, jedan od najčešćih dijagnoza koje su registrovane u službi opšte medicine na teritoriji Braničevskog okruga 2018. godine je hipertenzija, tj. visok krvni pritisak, čak 16.592. osobe od ukupno 110.536 korisnika službe opšte medicine.

Na teritoriji Braničevskog okruga zdravstvene usluge u okviru službi opšte medicine ostvaruje 110.536 korisnika. U okviru službi opšte medicine domova zdravlja Braničevskog okruga u 2018. godini registrovano je ukupno 161.547 oboljenja. U periodu od 2007-2018. godine uočava se blago smanjenje stope obolevanja u ovoj službi.

Takođe, jedna od najčešćih dijagnoza koje su registrovane u službi medicine rada na teritoriji Braničevskog okruga 2018. godine je hipertenzija (visok krvni pritisak) i registrovana je kod 5.199 pacijenata koji se leče u pomenutoj službi.

Arterijska hipertenzija (Hypertensio arterialis, hypertension) ili povišen krvni pritisak je patološko stanje koje se karakteriše sistolnim krvnim pritiskom iznad 140 mmHg(18.7 kPa) i dijastolnim iznad 90 mm Hg(11.9 kPa).

Najčešće su povišeni i jedan i drugi (tzv.donji i gornji). Može biti povišen samo sistolni, samo dijastolni ili sistolni (systolic blood pressure) povišen, a dijastolni (diastolic blood pressure) snižen.

Uzrok nastanka

Nasleđe ima veliku ulogu u nastanku ove bolesti. Veliki broj obolelih ima gen odgovoran za pojavu hipertenzije. Gen je označen kao C3F. Kod ljudi sa genom D3F različiti faktori dovode do rasta pritiska. To su npr. povećan unos soli (preko 3g dnevno), preteran unos kafe, alkohola, nikotina, gojaznost i fizička neaktivnost.

U Srbiji polovina odraslog stanovništva ima visok krvni pritisak – U toku je Međunarodni kongres hipertenzije u Beogradu

Sedmi po redu Kongres o hipertenziji otvoren je u četvrtak i trajaće i danas. Kongresu prisustvuje više od 400 učesnika iz zemlje i inostranstva, uključujući i vodeće svetske stručnjake za lečenje hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Grčke, Belgije, kao i iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U Srbiji gotovo 50% odraslog stanovništva ima dijagnostikovanu hipertenziju. Visok krvni pritisak povećava rizik od nastanka moždanog udara, infarkta miokarda, srčane insuficijencije i periferne vaskularnebolesti.

Hipertenzija je najmasovniji faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, daleko češći od dijabetesa, pušenja i povišenih vrednosti masnoća u krvi. Komplikacije su brojne, a verovatnoća da se jave zavisi od dosta faktora, navodi se u saopštenju Udruženja za hipertenziju Srbije.

O visokom krvnom pritisku, prevenciji, lečenju prema najnovijim evropskim preporukama, kao i o značaju mulitdisciplinarnog pristupa govoriće prof. dr Vesna Stojanov iz Udruženja za hipertenziju Srbije i predsednica i načelnica Centra za hipertenziju KC Srbije, prof. dr Reinhold Kreutz iz Evropskog Udruženje za hipertenziju- predsednik i direktor Instituta za kliničku farmakologiju i toksikologiju, Medicinskog fakulteta u Berlinu, prof. dr Bojan Jelaković iz Hrvatskog društva za hipertenzijui i dr KBC Zagreb i prof. dr Peter Nilsson sa Odeljenja za kliničke studije Univerzitetske bolnice u Malmeu.

Velika pažnja na Kongresu posvećena je dostignućima u prevenciji, dijagnostici i lečenju arterijske hipertenzije s ciljem sprečavanja kardiovaskularnh i drugih komplikacija.

Izvor: RTV „Biser“, eKapija

Foto: Pixabay