U Srbiji 458 štediša na računima čuva više od po 500.000 EUR, piše Blic, pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije (NBS).

Iako je nepoznato koliko milionera živi u našoj zemlji, jer se takva evidencija ne vodi, ova statistika NBS unekoliko pokazuje takav podatak, navodi list.

Prenosi se da prema podacima NBS na kraju januara, te štediše na računima ukupno imaju 540 mil EUR.

To znači da prosečna vrednost štednog uloga onih koji pripadaju ovoj grupi sa više od 500.000 EUR iznosi oko 1,2 mil EUR, navodi list.

NBS prati štedne partije, a ne fizička lica pojedinačno, tako da je moguće da neko ima i više štednih partija sa položenih više od 500.000 EUR.

Interesantno je da se broj ovih, takoreći, milionera povećava iz godine u godinu, jer ih je u 2018. godini bilo 351, a prethodne godine 378.

Moglo bi se reći da vlasnici svih 458 štednih partija imaju veliko poverenje u banke sa ovih prostora, s obzirom na to da država u slučaju propasti banke garantuje samo za depozite do 50.000 EUR, navodi Blic.

„Da rast štednje ukazuje na sve veće poverenje građana u domaći finansijski sistem govori i činjenica da je taj rast ostvaren u uslovima ublažavanja monetarnih politika NBS i Evropske centralne banke, odnosno čak i u uslovima smanjivanja kamatnih stopa“, tvrde u NBS.

Izvor: Tanjug, Blic

Foto: Pixabay