У Србији 458 штедиша на рачунима чува више од по 500.000 ЕУР, пише Блиц, позивајући се на податке Народне банке Србије (НБС).

Иако је непознато колико милионера живи у нашој земљи, јер се таква евиденција не води, ова статистика НБС унеколико показује такав податак, наводи лист.

Преноси се да према подацима НБС на крају јануара, те штедише на рачунима укупно имају 540 мил ЕУР.

То значи да просечна вредност штедног улога оних који припадају овој групи са више од 500.000 ЕУР износи око 1,2 мил ЕУР, наводи лист.

НБС прати штедне партије, а не физичка лица појединачно, тако да је могуће да неко има и више штедних партија са положених више од 500.000 ЕУР.

Интересантно је да се број ових, такорећи, милионера повећава из године у годину, јер их је у 2018. години било 351, а претходне године 378.

Могло би се рећи да власници свих 458 штедних партија имају велико поверење у банке са ових простора, с обзиром на то да држава у случају пропасти банке гарантује само за депозите до 50.000 ЕУР, наводи Блиц.

„Да раст штедње указује на све веће поверење грађана у домаћи финансијски систем говори и чињеница да је тај раст остварен у условима ублажавања монетарних политика НБС и Европске централне банке, односно чак и у условима смањивања каматних стопа“, тврде у НБС.

Izvor: Tanjug, Blic

Foto: Pixabay