U vezi Odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srbije, a u cilju sprečavanja, suzbijanja i gašenja epidemije COVID-19 na teritoriji opštine Veliko Gradište Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište, na sednici održanoj u ponedeljak doneta je naredba:

– Prekida se rad predškolske ustanove, zaposleni se stavljaju na raspolaganje Centru za socijalni rad i Crvenom krstu;

– Radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, kladionica i ostalih ugostiteljskih objekata) je do 20 časova. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše pedeset lica, uz obaveznu udaljenost stolova od 2 metra;

– U pekarama i objektima brze hrane zabranjeno je konzumiranje hrane, a ulaz i boravak  kupaca u objektu se ograničava uz obabvezno održavanje odstojanja od najmanje 1,5 metra;

– Zaposleni u svim  trgovinskim objektima  dužni su da nose rukavice i zaštitnu masku, a na ulazu treba da postave sredstvo za dezinfekciju. Ulaz u objekat ograničiti u skladu sa površinom istog  da bi se omogućilo održavanje odstojanja od najmanje 1,5 do 2 metra.

– U zgradi opštine zatvaraju se bočni ulazi a građanima će ulaz biti omogućen samo na srednjem, glavnom ulazu na kome će dežutati po dva zaposlena iz Opštinske uprave koji će davati potrebne informacije i omogućavati ulaz samo u neophodnim situacijama.

– Opštinska uprava će omogućiti rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima, licima starijim od 60 godina.

– Ukoliko su oba roditelja zaposlena u Opštinskoj upravi, javnim preduzećima i drugim budžetskim korisnicima i imaju decu mlađu od 12 godina, jedan od roditelja može  da radi od kuće, osim ako postoji neodložna obaveza  ili potreba zaposlenog da dođe  na posao;

– Javne ustanove (sport, kultura, biblioteka, muzej) otkazuju sve manifestacije i posete, treninge i bilo kakva okupljanja,  a zaposleni su dužni da se stave na raspolaganje Crvenom krstu i Centru za socijalni rad

– Crveni krst i Centar za socijalni rad su dužni da u što kraćem roku popišu socijalno ugroženih lica iznad 65 godina na teritoriji opštine i naprave plan snabdevanja istih sa namirnicama i lekovima. Osobe za kontakt su: Neda Brajković, direktor Centra za socijalni rad, telefon: 0628017831 i Oliver Stojanović, sekretar Crvenog krsta, telefon:  0653837666. Kontakt telefoni dostupni su 24,00 časa.

– Formirati radnu grupu od predstavnika opštinske inspekcije, policije i Doma zdravlja  koja je dužna da sa poverenicima civilne zaštite po mesnim zajednicama obiđe sva naselja u opštini sa naredbom  da se hitno održi sednica Saveta mesne zajednice na kojoj će svi članovi dobiti instrukcije za postupanje, odnosno praćenje sprovođenja samoizolacije lica koja su došla iz inostranstva i lica starijih od 65 godina. Rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove, Suzana Vasiljević  je zadužena da kontaktira sa predsednicima MZ.

– Zabranjuje se rad buvlje pijace a na zelenoj pijaci pratiti situaciju uz redovno čišćenje i dezinfekciju prostora. Radno vreme zelene pijace je do 12,00 časova nakon čega je JKP „Dunav“ dužno da izvrši dezinfekciju prostora i tezgi.

– Odlažu se plaćanja komunalnih usluga penzionerima na blagajni JKP „Dunav“ Veliko Gradište do 30 dana.

Naredba, koju potpisuje predsednik opštine Veliko Gradište, stupila je na snagu danom donošenja.

Izvor: velikogradiste.rs