Vakcina protiv koronavirusa uskoro bi mogla da bude testirana i na ljudima, nakon što su britanski naučnici sproveli ohrabrujuća istraživanja na laboratorijskim miševima.

Naučnici sa londonskog Imperial Koledža kažu da bi se sa kliničkim testiranjima moglo početi za nekoliko meseci, verovatno do juna, ako se obezbede dodatna finansijska sredstva.

Dosadašnja istraživanja i testiranja sprovedena na miševima pokazala su obećavajuće rezultate, prenosi ” Independent”.

„Trenutno imamo prototip vakcine u životinjskom modelu, čiji su se rezultati u početnim fazama pokazali ohrabrujućim. Nadamo se da ćemo do leta krenuti u kliničko testiranje, u zavisnosti o toga kada ćemo nabaviti dovoljno novca za sledeću fazu istraživanja“, rekao je dr Robin Šatok sa Odeljenja za zarazne bolesti na Imperial Koledžu.

Brojni naučnici iz svih delova sveta nastoje da razviju vakcinu kojom bi zaustavili pandemiju koronavirusa, kojim je do sada na globalnom nivou zaraženo 169.415 osoba.

Američki naučnici su već pozvali osobe koje su voljne da učestvuju u prvim testiranjima vakcine, uz novčanu naknadu od 1.100 dolara.

“Britanski univerzitetski tim naučnika počeo je sa testiranjem vakcine na majmunima u saradnji sa kolegama iz Pariza, ali je najvažnije da se postigne pozitivan rezultat delovanja vakcine na ljude”, rekao je dr Šatok.

Izvor: N1

Foto: Pixabay