Вакцина против коронавируса ускоро би могла да буде тестирана и на људима, након што су британски научници спровели охрабрујућа истраживања на лабораторијским мишевима.

Научници са лондонског Империал Kолеџа кажу да би се са клиничким тестирањима могло почети за неколико месеци, вероватно до јуна, ако се обезбеде додатна финансијска средства.

Досадашња истраживања и тестирања спроведена на мишевима показала су обећавајуће резултате, преноси ” Индепендент”.

„Тренутно имамо прототип вакцине у животињском моделу, чији су се резултати у почетним фазама показали охрабрујућим. Надамо се да ћемо до лета кренути у клиничко тестирање, у зависности о тога када ћемо набавити довољно новца за следећу фазу истраживања“, рекао је др Робин Шаток са Одељења за заразне болести на Империал Kолеџу.

Бројни научници из свих делова света настоје да развију вакцину којом би зауставили пандемију коронавируса, којим је до сада на глобалном нивоу заражено 169.415 особа.

Амерички научници су већ позвали особе које су вољне да учествују у првим тестирањима вакцине, уз новчану накнаду од 1.100 долара.

“Британски универзитетски тим научника почео је са тестирањем вакцине на мајмунима у сарадњи са колегама из Париза, али је најважније да се постигне позитиван резултат деловања вакцине на људе”, рекао је др Шаток.

Извор: Н1

Фото: Pixabay