Iz Narodne banke Srbije poručuju da će uskoro moći da se plaća preko IPS QR koda umesto karticama i gotovinom. Da bi se taj način plaćanja izvršio, potreban je samo mobilni telefon i instalirana, prilagođena mobilna aplikacija banke.

Zbog različitih rokova uplate  računa za struju, telefon i dr. građani moraju da ide u poštu ili banku više puta.

Umesto gotovine ili platnih kartica, sve to moglo bi da se završi i mobilnim telefonom preko aplikacije QR kod.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić je ukazala da se uveliko prelazi na e-trgovinu.

Kada banka bude dobila zeleno svetlo, korisnici će na svojoj mobilnoj aplikaciji banke videti ikonicu koja im poručuje da apdejtuju aplikaciju.

„Tada će vas prebaciti na ‘stor’ (Guglova, ili Eplova ‘prodavnica’) i apdejtovati. Na početnom ekranu imaćete dve ikonice IPS pokaži i IPS skeniraj„, rekla je Stanićeva.

IPS pokaži omogućava kupcu da na telefonu kreira jendokratni QR kod, koji kasirka skenira čitačem, dok IPS skeniraj omogućava kupcu da skenira kod trgovca na mobilnom uređaju.

„Vi skenirate kod, ukucate vaš pin, ostavite otisak prsta ili prepoznavanje lica, i transakcija je izvršena“, navodi viceguvernerka.

Razlika u odnosu na plaćanje karticom je što trgovac dobija novac odmah, za razliku od plaćanja kraticom kada ga dobija za nekoliko dana.

Provizija ne postoji za kupca, a za trgovca je minimalna, rekla je Stanićeva. Ovaj način plaćanja posebno odgovara malim trgovcima, prodavcima na pijacama i malim buticima, jer je neophodan samo mobilni telefon, da bi se omogućila trgovina bez korišćenja keša i kartica.

Iz sigurnosnih razloga, QR kod koji potrošači kreiraju traje samo nekoliko sekundi.

 

Izvor:RTS

Foto:Vikipedija