Из Народне банке Србије поручују да ће ускоро моћи да се плаћа преко IPS QR кода уместо картицама и готовином. Да би се тај начин плаћања извршио, потребан је само мобилни телефон и инсталирана, прилагођена мобилна апликација банке.

Због различитих рокова уплате  рачуна за струју, телефон и др. грађани морају да иде у пошту или банку више пута.

Уместо готовине или платних картица, све то могло би да се заврши и мобилним телефоном преко апликације QR код.

Вицегувернерка Народне банке Србије Драгана Станић је указала да се увелико прелази на е-трговину.

Када банка буде добила зелено светло, корисници ће на својој мобилној апликацији банке видети иконицу која им поручује да апдејтују апликацију.

„Тада ће вас пребацити на ‘стор’ (Гуглова, или Еплова ‘продавница’) и апдејтовати. На почетном екрану имаћете две иконице ИПС покажи и ИПС скенирај„, рекла је Станићева.

ИПС покажи омогућава купцу да на телефону креира јендократни QR код, који касирка скенира читачем, док ИПС скенирај омогућава купцу да скенира код трговца на мобилном уређају.

„Ви скенирате код, укуцате ваш пин, оставите отисак прста или препознавање лица, и трансакција је извршена“, наводи вицегувернерка.

Разлика у односу на плаћање картицом је што трговац добија новац одмах, за разлику од плаћања кратицом када га добија за неколико дана.

Провизија не постоји за купца, а за трговца је минимална, рекла је Станићева. Овај начин плаћања посебно одговара малим трговцима, продавцима на пијацама и малим бутицима, јер је неопходан само мобилни телефон, да би се омогућила трговина без коришћења кеша и картица.

Из сигурносних разлога, QR код који потрошачи креирају траје само неколико секунди.

 

Извор:РТС

Фото:Википедија