Bottles 60478 1280

За пластичне флаше од воде, сокова, јогурта, као и стаклену амбалажу и конзерве за једнократну употребу грађани ће плаћати кауцију приликом куповине производа у маркетима. Kада паковање буду вратили продавцу, добијаће тај новац назад.

Ово је предвиђено Нацртом измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду које је Министарство заштите животне средине објавило на свом сајту. Уколико овај предлог буде усвојен потрошачи ће морати, као што сада неки чине са флашама од пива, да чувају пластична, стаклена и алуминијумска паковања како би могли да поврате новац који су дали за кауцију. Да ли ће то довести и до поскупљења производа у висини депозита, још увек се не зна.

Филип Абрамовић из Сектора ресорног министарства за управљање отпадом, истиче да је њихов циљ да се депозитни систем „не превали на грађане“.

„Да ли ће то утицати на повећање цене производа знаће се када будемо урадили економске анализе у наредних месец-два“, истиче Абрамовић. „Суштина депозитног система је смањење количине отпада и заштита животне средине. Први корак је усмерен на то да се повећа степен прикупљања.“

Додаје да је то у складу са директивом ЕУ. Циљ је, како наводи, да се грађани мотивишу да враћају једнократну амбалажу и учествују у процесу заштите животне средине. На питање зашто се тај проблем не решава обезбеђивањем контејнера за примарну селекцију отпада, како грађани не би морали да чувају и враћају паковања, Филиповић каже да је за протеклих 11 година то дало низак проценат успеха.

„У Београду се то реализује, али локалне самоуправе широм Србије немају могућности да обезбеде контејнере“, објашњава Абрамовић. „На томе ће се и даље радити, а депозитни систем је додатни механизам који треба ефикасније да утиче на смањење количине отпада.“

Говорећи о пракси у европским земљама, наш саговорник каже да је различита и да немају све земље овај систем. У Хрватској постоји, а у Норвешкој је све препуштено привреди.

У образложењу предложене измене закона наводи се да се за једнократну амбалажу од пластике, стакла и алуминијума успоставља депозитни систем ради постизања националних циљева и развоја система управљања амбалажним отпадом. Једнократна амбалажа под депозитом биће посебно обележена, а обавеза произвођача или увозника артикла који је упакован у повратну амбалажу је да установи кауцијски систем.

Kрајњи снабдевач, односно продавац према овом нацрту, од купаца мора да наплати кауцију за једнократно паковање, као и да прихвати амбалажу када је потрошач донесе и да му врати наплаћени износ. Предвиђено је да висина кауције буде истакнута на продајном месту одвојено од цене производа. Одвојено ће се и наплаћивати, без пореза на додату вредност.

Наставак прочитајте ОВДЕ.

Извор: novosti.rs

Фото: Pixabay