За чак 40 најтраженијих занимања у Србији ће ускоро бити уведено двогодишње средње образовање, а средња школа биће обавезна за све.

На списку нових занимања наћи ће се смерови за будуће собарице, молере, цвећаре-расадничаре, помоћне куваре, виљушкаре, сервирке, стаклоресце, фризере, трактористе, ратаре. Јавна расправа о овој, али и осталим новинама у предшколском и школском образовању почела је 13. фебруара, а у октобру ове године организоваће се и јавно усвајање предлога стратегије за нова занимања.

Обавезно школовање

Око 95 одсто деце уписује средњу школу и напомиње да ће нови двогодишњи циклуси образовања привући и остале ученике.

Идеја је да се уведу двогодишњи смерови и ми смо ту иницијативу проследили Заводу за унапређивање образовања и васпитања. Ту ће, између осталог, бити и профили за собарицу, цвећара-расадничара, помоћног кувара, виљушкара, сервирку, молера. Ови програми трајаће две године и имају други ниво квалификације. Поред њих, идеја је да се омогући и већи избор и трогодишњих и четворогодишњих образованих профила.

Казне за избегавање средње школе и до 100.000 динара

У Министарству просвете наводе и да ће, оног тренутка када средња школа постане обавезна, бити предвиђене и казне за оне који буду одбијали да иду на наставу.

„Закон о основама система образовања и васпитања предвиђа казне за родитеље који одбијају да упишу дете у основну школу, а кад средње образовање постане обавезно, казне ће бити сличне. Прво иду опомене, а потом новчане казне од 5.000 до 100.000 динара“, наводе у ресорном министарству.

Кад ће средње образовање званично постати обавезно, зависи од тога кад ће доћи до промене Устава, зато што у Уставу стоји одредба да је основно образовање обавезно и бесплатно, а средње бесплатно. Јавна расправа о Нацрту стратегије образовања до 2030. почела је 13. фебруара, и то представљањем у ком правцу је планирано да се развија предшколско и основно образовање.

У марту ће бити представљени планови за средње образовање, у априлу ученички и студентски стандард и инвестиције, затим иде наука и у јуну високо образовање. У октобру планирано је да буде организовано јавно слушање и усвајање предлога стратегије.

Посао будућности

У Форуму средњих стручних школа истичу да је то сјајна идеја и да ће нови и краћи смерови бити идеални за оне који желе да се баве само занатом.

Занимања: собарица, сервирка, помоћни кувар, фризер, возач крана, тракториста, молер, керамичар, ратар, виљушкар, цвећар, стаклорезац.

У Форуму такође сматрају да је ово добар предлог и да, не само да ће заживети изумрли смерови у средњим стручним школама, већ ће се пружити и шанса оним ђацима који нису каријеристи и који имају за циљ да за кратко време савладају занат и добију за њега звање и диплому.

 

Извор: Зелена учионица

Фото: Pixabay