Za čak 40 najtraženijih zanimanja u Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje, a srednja škola biće obavezna za sve.

Na spisku novih zanimanja naći će se smerovi za buduće sobarice, molere, cvećare-rasadničare, pomoćne kuvare, viljuškare, servirke, stakloresce, frizere, traktoriste, ratare. Javna rasprava o ovoj, ali i ostalim novinama u predškolskom i školskom obrazovanju počela je 13. februara, a u oktobru ove godine organizovaće se i javno usvajanje predloga strategije za nova zanimanja.

Obavezno školovanje

Oko 95 odsto dece upisuje srednju školu i napominje da će novi dvogodišnji ciklusi obrazovanja privući i ostale učenike.

Ideja je da se uvedu dvogodišnji smerovi i mi smo tu inicijativu prosledili Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Tu će, između ostalog, biti i profili za sobaricu, cvećara-rasadničara, pomoćnog kuvara, viljuškara, servirku, molera. Ovi programi trajaće dve godine i imaju drugi nivo kvalifikacije. Pored njih, ideja je da se omogući i veći izbor i trogodišnjih i četvorogodišnjih obrazovanih profila.

Kazne za izbegavanje srednje škole i do 100.000 dinara

U Ministarstvu prosvete navode i da će, onog trenutka kada srednja škola postane obavezna, biti predviđene i kazne za one koji budu odbijali da idu na nastavu.

„Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara“, navode u resornom ministarstvu.

Kad će srednje obrazovanje zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja do 2030. počela je 13. februara, i to predstavljanjem u kom pravcu je planirano da se razvija predškolsko i osnovno obrazovanje.

U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i u junu visoko obrazovanje. U oktobru planirano je da bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije.

Posao budućnosti

U Forumu srednjih stručnih škola ističu da je to sjajna ideja i da će novi i kraći smerovi biti idealni za one koji žele da se bave samo zanatom.

Zanimanja: sobarica, servirka, pomoćni kuvar, frizer, vozač krana, traktorista, moler, keramičar, ratar, viljuškar, cvećar, staklorezac.

U Forumu takođe smatraju da je ovo dobar predlog i da, ne samo da će zaživeti izumrli smerovi u srednjim stručnim školama, već će se pružiti i šansa onim đacima koji nisu karijeristi i koji imaju za cilj da za kratko vreme savladaju zanat i dobiju za njega zvanje i diplomu.

 

Izvor: Zelena učionica

Foto: Pixabay