Са својих 112 година, Читетсу Ватанбе постао је најстарији мушкарац на свету.

Читетсу Ватанбе је 12. фебруара, са 112 година и 344 дана, званично постао најстарији мушкарац на свету, што је званичан Гинисов податак светских рекорда.

Рођен је 5. марта 1907. године у Нигати, на северу Јапана, као прво од осморо деце. Након завршене пољопривредне школе преселио се на Тајван, где је радио на плантажи шећера. На Тајвану је живео осамнаест година, а тамо је упознао и своју супругу Митсуе, са којом је имао петоро деце.

Учествовао је у Другом светском и у рату на Пацифику 1944. године. И Читетсу и Митсуе изјавили су да им је то био најтежи период, јер је било тешко наћи намирнице и прехранити четворо мале деце.

По завршетку Другог светског рата, Читетсу се вратио у родни град, Нигату, где је до пензије радио за локалну власт.

Пензија га није умирила – 1974. године, заједно са сином је изградио нови дом на старом имању и слободно време проводио је узгајајући воће и поврће, а пре десетак година бавио се и узгајањем бонсаија, па је чак и учествовао на узложбама минијатурног дрвећа.

Симпатични Јапанац јуче је добио свој сертификат за званично најстаријег становника света и том приликом дао одговор на питање: која је тајна његове дуговечности? Читетсу Ватабе препоручиоје свима да се никада не љуте и да увек буду насмејани.

„Живела сам с њим више од 50 година и никада га нисам чула како подиже глас или да се наљутио. Такође је веома брижан. Сваки мој труд, он је највише хвалио. Мислим да му је живот са великом породицом под истим кровом и дружење са унуцима и праунуцима, продужило живот и помогло да задржи осмех на лицу“, рекла је његова супруга.

Претходни рекордер по дужини живота такође је био Јапанац Масазо Нонакас, који је преминуо прошлог месеца.

Најстарија жена је такође из Јапана, Kане Танака и има 117 година.

 

Извор: Guinness World Records