Дечји фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) упозорава да се на друштвеним мрежама, као и у онлајн и неким штампаним медијима, појављују лажне поруке о заштити од  корона вируса које се приписују тој међународној организацији.

“На пример, да избегавање сладоледа и друге хладне хране може да помогне у спречавању настанка болести. То је, наравно, потпуно неистинито. Творцима таквих неистина шаљемо једноставну поруку: престаните“, наводи се у саопштењу УНИЦЕФ-а

УНИЦЕФ је позвао грађане да престану да деле информација из непоузданих или непроверених извора, оцењујући да дезинформације за време здравствене кризе могу да изазову “панику, страх и стигматизацију”, као и да људи остану незаштиц́ени или да буду рањивији на вирус.

“УНИЦЕФ предузима све кораке да обезбеди тачне информације о вирусу у блиској сарадњи са  Светском здравственом организацијом и државним здравственим органима, али и са партнерима попут Фацебоок-а, Инстаграм-а, ЛинкедИн-а и ТикТок-а”, наводе у УНИЦЕФ-у и додаје да се одговори на 11 најчешћих питања о ЦОВИД-19 налази на ОВОМ ЛИНKУ.

Izvor: UNICEF

Foto: Pixabay