Nema se plan, nije predviđeno ni povećanje subvencija po hektaru, ni plavi dizel. To je samo jedna platforma i lutanje bez cilja i kupovina vremena, kaže Nedeljko Savić ispred „Stiga“, a prenosi Agroklub.

Foto: RTV Biser

Nakon što su članovi Udruženja „Stig“ iz Požarevca imali sastanak sa ministarkom poljoprivrede, prošli ponedeljak (23.1.), sa kojeg su izašli nezadovoljni, odlučili su da krenu u bojkot eAgrara.

„Nismo stekli uverenje da će eAgrar da popravi situaciju u poljoprivredi. Nema se plan, nije predviđeno ni povećanje subvencija po hektaru, ni plavi dizel, to samo jedna platforma i lutanje bez cilja i kupovina vremena. I mi imamo obavezu prema našim kolegama da im to predočimo. Sa tim se ne slažemo i imamo pravo da izrazimo to nezadovoljstvo“, istakao je predsednik Udruženja Nedeljko Savić za Agroklub i najavio promociju bojkota eAgrar od srede 1. februara.

„Kad je ministarka rekla biće 38 milijardi dinara za direktna davanja, pitali smo koja su to direktna davanja, rekla je – videćemo. Ko se bavi poljoprivredom, zna da ne možemo da čekamo“, kaže i dodaje da će godina proći u usklađivanju novih propisa pomenute platforme i da se tu ništa neće promeniti suštinski.

Da li će ratari i stočari ujediniti snage?

Na molbu za komentar o jučerašnjem prosipanju mleka u Mrčavjecima, Savić je rekao da je u kontaktu sa tim stočarima i da stvorena određena kolizija među njima.

„Prošli ministar Nedimović je rekao da je pustio izvoz kukuruza zbog udruženja „Stig“. Kad smo prošle godine protestovali, nismo to radili zbog kukuruza već smo tražili da se skine zabrana izvoza pšenice. Zbog onoga što je ministar provukao, stočari su kivni na nas, a mi nismo to ni tražili i nismo radili jedni protiv drugih, već smo zahtevali da nam se plati ono što smo uložili u proizvodnju koja je poskupela“, objašnjava i dodaje da isplata pomoći proizvođačima suncokreta priznanje države da je pogrešila.

„Među našim članovima, nije svima isplaćena ova pomoć, a ministarka je uveravala u to najpre do kraja godina, pa do kraja januara, a sad je priča da će biti do 6. februara. Ono što mi hoćemo da postignemo jeste da se takve stvari više ne dešavaju i da imamo neku predvidivu budućnost“, zaključuje predsednik „Stiga“.