Vesti

U Srbiji je do 20 časova zabeleženo 46 slučajeva zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Do 20 časova 14. marta testirano 268 osoba.

Vlada Srbije formirala je dva krizna štaba, uvedena je privremena zabrana ulaska stranim državljanima iz Rumunije. Škole, vrtići i fakulteti u Srbiji za sada ostaju otvoreni. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od posledica kronavirusa obolelo je više od 136 hiljada ljudi, a više od 5.000 je preminulo.

Vlada Srbije odlučila je da obustavi izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava, a građanima je poručeno da hrane ima dovoljno i da ne treba da prave zalihe.

Škole, vrtići i fakulteti za sada ostaju otvoreni, a predsednik Aleksandar Vučić je rekao da ne zna da li će doći do zatvaranja, niti da li će biti uvedeno vanredno stanje.

Na snazi je i dalje zabrana okupljanja više od 100 ljudi, a Vlada je donela odluku i da se fudbalske utakmice igraju bez publike.

Stranim državljanima koji dolaze iz Italije, Rumunije, delova Kine i Švajcarske zabranjen je ulazak u zemlju, a predsednik Vučić je zamolio građane iz dijaspore koji žive u žarištima zaraze da za uskršnje praznike ne dolaze u Srbiju.

 

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta pandemiju.

 

Izvor: N1, WHO, Ministarstvo zdravlja

Foto: Pixabay

Najčitanije objave