У Србији је до 20 часова забележено 46 случајева заразе коронавирусом, саопштило је Министарство здравља. Do 20 časova 14. marta testirano 268 osoba.

Влада Србије формирала је два кризна штаба, уведена је привремена забрана уласка страним држављанима из Румуније. Школе, вртићи и факултети у Србији за сада остају отворени. Према подацима Светске здравствене организације, од последица кронавируса оболело је више од 136 хиљада људи, а више од 5.000 је преминуло.

Влада Србије одлучила је да обустави извоз основних животних намирница и дезинфекционих средстава, а грађанима је поручено да хране има довољно и да не треба да праве залихе.

Школе, вртићи и факултети за сада остају отворени, а председник Александар Вучић је рекао да не зна да ли ће доћи до затварања, нити да ли ће бити уведено ванредно стање.

На снази је и даље забрана окупљања више од 100 људи, а Влада је донела одлуку и да се фудбалске утакмице играју без публике.

Страним држављанима који долазе из Италије, Румуније, делова Kине и Швајцарске забрањен је улазак у земљу, а председник Вучић је замолио грађане из дијаспоре који живе у жариштима заразе да за ускршње празнике не долазе у Србију.

 

Светска здравствена организација прогласила је 11. марта пандемију.

 

Извор: Н1, WHO, Министарство здравља

Фото: Pixabay