У Србији је због ширења коронавируса проглашено ванредно стање на територији целе земље, саопштио је председник Републике Александар Вучић. Одлука ступа на снагу даном објављивнаја у Службеном гласнику, а то је управо у овом тренутку, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду. Биће ограничено кретање старијих од 65 година као, од сутра је обустављена настава у школама и факултетима, и вртићи неће радити. Србија је набавила пет милиона маски од Kине, а у поступку је и набавка респиратора из те земље.

„Од овог тренутку имамо ванредно стање“, казао је Вучић и најавио седницу Владе на којој ће бити донета уредба о мерама за време ванредног стања.

Данас је најгори дан за Европу после Другог светског рата, истакао је Вучић, подсетивши да је 368 особа умрло у Италији, и готово 200 у Шпанији, а да се број умрлих повећава у свим другим земљама.

„У Србији имамо данас још два заражена лица, укупно 48. Немамо смртних случајева, али нема никакве сумње да у данима који долазе, да ћемо се са тим суочити, и надамо се да ћемо моћи да обезбедимо раст таквих случајева аритметичком, а не геометријском прогресијом као у Италији, Шпанији…“, навео је Вучић.
Да бисмо то успели, додао је Вучић, биће предузете најтеже мере.

„Ово ће за нас бити свакако најтежа битка, ово је битка за наше старе и за наше болесне, они су мета овог жестоког напада (…) Лица старија од 65 година морају да остану у својим кућама“, поручио је Вучић најављујући да ће се у наредна три дана проверавати колико се та мера поштује.

„Ако будемо морали у року од 72 сата – ако кршења буде више од 0,1 или 0,2 одсто – биће донета обавезујућа одлука да сва (стара) лица остану у својим кућама и својим двориштима ако су у сеоском подручју“, најавио је Вучић.

„Молим их као Бога, ово радимо због њих. Неће страдати наша деца, страдаће наши родитељи. Зато их молим да не излазе из куће. Моилим вас, драги пензионери, као Бога, све ово што радимо само због вас, само останите у совјим кућама, не идите нигде. организоваћемо помоћ за доношење онима који су сами“, поручио је председник.

Од сутра нема школе, нема вртића, факултета, тренинга, спорта, теретана, најавио је Вучић.

„Нећемо вероватно отварати школе до краја године и ту је господин Kон био у праву“, рекао је и замолио да децу нико не води код својих родитеља.

Брашна имамо за 12 месеци, рекао је Вучић, додајући да ће Србија народима око нас морати да помаже с брашном. Додао је да немамо проблема ни с уљем, ни с пиринчем.

Рекао је да је данас упутио писмо председнику Kине, кога је назвао братом и пријатељом ове земље, „гарантујући му челично пријатељство“. Навео је да је тражио „све од Kине“. „Тражили смо чак и лекаре“, истакао је.

Рекао је да је верује у кинеску помоћ и да је једина земља која може да Србији помогне – Kина.

У поступку смо набавке респиратора од Kине, навео је. „Авансно смо платили на црно, полуцрно додатне респираторе, нећу да кажем ни одакле, па ме стрељате кад се све ово заврши. Ево у среду ће стићи ти респиратори“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да смо купили пет милиона маски од Kине, да бисмо могли да премостимо 10 дана, које ће стићи, како је рекао, за неки дан, да ће Србија послати авион за то.

Најавио је да ће од понедељка припадници Војске Србије чувати болнице, а да ће полиција спроводити наредбу о изолацији заражених.

Онај ко буде прекршио наредбу о изолацији добиће три године затвора одмах, рекао је, говорећи да је тако по закону, који није нов.

„Биће свих ограничења, не можемо српским држављанима да забрањујемо, сви који уђу из било којих земаља света ићи ће 14 дана у карантин, они који долазе из жаришта биће 28 дана у карантину, без обзира да ли имају симптоме. Ово радимо да бисмо спасили нашу земљу“, рекао је Вучић.

Поручио је странцима да не долазе у Србију „сем Kинезима које зовемо по помоћ“.

„Наше људе молим да не долазе више, ако долазе чека их карантин. Све што нам је стигло, стигло је од Милана и околине… Људи, моим вас имајте обзира према свом народу“, додао је.

Позивам целокупан народ, све оне који живе у Србији, да буду дисциплиновани и да сачувамо нашу Србију, да се дисциплином боримо за нашу будућност, навео је.

 

Извор: Н1