До 2. марта у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је 45 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја (боравак на подручју интензивне трансмисије вируса и присуство симптома инфекције дисајних путева). Узорци свих тестираних особа били су негативни на нови корона вирус.

До 8 часова тестирани су узорци девет особа које су такође биле негативне на нови корона вирус.

Од 24. фебруара 2020. године у Републици Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса SARS-CoV-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија. Што се Италије тиче, Министарство спољних послова издало је 24. фебруара саопштење у коме српским држављанима препоручује да не путују у она подручја која је италијанска влада одредила као критична. У њих спада десет општина око Лодија (Бертонико, Казалпустерленго, Кастелђерундо, Кастиљоне Д’Ада, Кодоњо, Фомбио, Малео, Сан Фиорано, Сомаља, Теранова деи Пасерини) у регији Ломбардија и једну општину, Во’, у регији Венето. Та подручја су изолована и под надзором су италијанских власти. За остатак Италије нису предвиђена никаква друга ограничења.Такође, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер “Diamond Princess” који је укотвљен у луци Јокохама у Јапану.

Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља.

У свету су до 1. марта 2020. године пријављена укупно 87.024 оболела од инфекције изазване новим коронавирусом (COVID-19), укључујући 2979 смртни исход. У Европи су регистрована 1520 потврђена случаја инфекције новим коронавирусом и то у: Италији (1128), Немачкој (111), Француској (100), Шпанији (66), Уједињеном Краљевству (23), Швајцарској (18), Шведској (13), Аустрији (10), Норвешкој (15), Хрватској (5), Грчкој (7), Финској (3), Румунији (3), Данској (2), Грузији (3), Холандији (2), Русији (2), Белорусији (1), Белгији (1), Естонији (1), Литванији (1), Исланду (1), Северној Македонији (1), Монаку (1) и Сан Марину (1). Осим НР Кине, случајеви COVID-19 су регистровани у укупно 56 земаља и на једном броду укотвљеном у луци Јокохама у Јапану.

Извор/ Foto: БАТУТ