Do 2. marta u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 45 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

Do 8 časova testirani su uzorci devet osoba koje su takođe bile negativne na novi korona virus.

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija. Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Kazalpusterlengo, Kastelđerundo, Kastiljone D’Ada, Kodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jednu opštinu, Vo’, u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja.Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer “Diamond Princess” koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

U svetu su do 1. marta 2020. godine prijavljena ukupno 87.024 obolela od infekcije izazvane novim koronavirusom (COVID-19), uključujući 2979 smrtni ishod. U Evropi su registrovana 1520 potvrđena slučaja infekcije novim koronavirusom i to u: Italiji (1128), Nemačkoj (111), Francuskoj (100), Španiji (66), Ujedinjenom Kraljevstvu (23), Švajcarskoj (18), Švedskoj (13), Austriji (10), Norveškoj (15), Hrvatskoj (5), Grčkoj (7), Finskoj (3), Rumuniji (3), Danskoj (2), Gruziji (3), Holandiji (2), Rusiji (2), Belorusiji (1), Belgiji (1), Estoniji (1), Litvaniji (1), Islandu (1), Severnoj Makedoniji (1), Monaku (1) i San Marinu (1). Osim NR Kine, slučajevi COVID-19 su registrovani u ukupno 56 zemalja i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

Izvor/ Foto: BATUT