У Србији до 1. марта нису регистровани случајеви оболелих од корона вируса – ЦОВИД-2019, саопштило је у недељу јутро Министарство здравља.

До недеље у 8.00 тестирани су узорци три особе које су биле негативане на нови корона вирус, стоји у саопштењу на посебном сајту Министарства цовид-19.рс.

Истиче се да је до данас, 1. марта, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано 36 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја – боравак на подручју интензивне трансмисије вируса и присуство симптома инфекције дисајних путева, а узорци свих тестираних особа били су негативни на нови корона вирус.

У саопштењу се додаје да се од 24. фебруара у Србији примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Како је објашњено, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије.

У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса САРС-ЦоВ-2 сматрају се: Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Јужна Кореја, Сингапур, Јапан, Иран и Италија, посебно север земље.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер “Дајмонд принсес” који је укотвљен у луци Јокохама у Јапану.

Министарство здравља на посебној страници цовид-19.рс. два пута дневно објављује све информације у вези с корона вирусом, у 8.00 и 18.00.

Министарство здравља објавило је и видео снимак са информацијама за грађане о новом корона вирусу.

Подсећају да су симптоми болести температура и кашаљ, а како би умањили ризик од заразе потребно је да сви брину о личној хигијени и следе упутства Министарства здравља.

Важна је појачана и честа хигијена руку, нарочито пре и после јела и после кијања или кашљања, покривање уста или носа приликом кијања и кашљања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта.

Грађанима који осете симптоме сугеришу да остану код куће, не иду на јавна места, на посао, у школу, обданиште…

“Ако сте допутовали из Кине или северне Италије или другог жаришта контактирајте Министарство здравља на број телефона 064 8945 235. У наредних 14 дана останите код куће и смањите контакте са укућанима,” наводе у видео снимку.

Како истичу, поштовање препорука и упутстава може спречити ширење корона вируса.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Pixabay