Do  danas, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su  ukupno 94 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova jutros, nije bilo uzoraka testiranih na novi korona virus.

Od 24. februara 2020. godine u Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije.

U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija. Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Kazalpusterlengo, Kastelđerundo, Kastiljone D’Ada, Kodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jednu opštinu, Vo’, u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja.Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer “Diamond Princess” koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

U Srbiji je 6. marta potvrđen je prvi slučaj COVID-19 kod muškarca starog 43 godine iz Subotice.

 

Izvor: BATUT

Foto: Pixabay