Министарство правде Србије је саопштило да је 75 грађана притворено због кршења мере самоизолације током пандемије коронавирусом.

Управа Министарства правде за извршење кривичних санкција обезбедила је за њих три посебна објекта у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, изјавио је државни секретар у Министарству, Радомир Илић.

У Вршцу су 43 лица која су прекршила меру самоизолације, у Пироту 17, а у Пожаревцу их је 15. Илић је додао да су против већине тих лица већ поднети оптужни акти, суђења ће почети за неколико дана.

Министарство правде је у сарадњи с Министарством здравља израдило посебан план за организацију тих суђења како никоме не би било угрожено здравље, подвукао је Илић.

„Данас смо добили посебну опрему, течности за дезинфекцију, рукавице и маске, којом ћемо опремити оне судове који ће судити лицима која су прекршила мере самоизолације и која су потенцијално заражена корона вирусом“, навео је Илић.

Апеловао је на све грађане којима је изречена мера самоизолације, да то поштују и ту меру не крше, јер у супротном угрожавају укућане и здравље осталих грађана.

Министарство правде је правосудним органима раније упутило препоруке за поступање с онима који чине кривично дело лица непоштујући самоизолацију. Непоступање по здравственим прописима и садашњим наредбама кажњиво је као „кривично дело преношења заразне болести за време ванредног стања.

Извор: Н1

Фото: Pixabay