У 2019. години поново је забележен пораст броја огласа за посао и потражњом за кадровима од 14% спрам 2018. године, показују подаци сајта за запошљавање послови.инфостуд.цом. Током претходне године преко 225.000 кандидата је имало шансу да се запосли на 48.893 расписаних позиција.

Поред пораста броја огласа за посао у претходној години, наш сајт бележи и рекордан број посета као и број конкуирсања који је у претходној години износио 2.710.000.

Kао и претходних година највише су се тражили кадрови из области трговина/продаја, ИТ, машинство, администрација и електротехника, а најтраженије позиције су биле продавац, комерцијалиста, возач, магационер и телефонски оператер.

Послодавци су током 2019. године у преко 57% огласа за посао тражили средњу стручну спрему, док се у нешто мање од 40% огласа тражла висока или виша стручна спрема.

И  поред пораста броја огласа за посао и већег броја кандидата који су конкурисали на расписане позиције, број просечних пријава и даље је у благом паду. У 2019.години на један оглас просечно је конкуирисало 65 кандидата.

Огласи на страном језику чинили су 24% укупног броја, од којих се највише тражио енглески, затим немачки, мађарски и руски.

Пораст такође видимо у огласима који су намењени особама са инвалидитетом (укупно 8%). У 2018. таквих огласа је било 2845 док је у 2019. расписано скоро 30% огласа више – 3693.

Kада говоримо о ИТ огласима током претходне године најтраженије позције биле су ЈаваСцрипт Девелопер, Јава Девелопер, ПХП Девелопер, .НЕТ Девелопер и ИТ Хелп Деск / Суппорт. Што се тиче траженог сениоритета од стране послодаваца највише огласа је било намењено медиорима (64%), потом сениорима (21%), а најмање су се тражиле јуниор позиције (свега 14%).

Позиције које и у прошлој години бележе дефицит и тежи долазак до кадрова су и даље занатска занимања попут фризера, столара, месара, пекара, металостругар и фарбар. Са друге стране позиције које су имале велику потражњу од стране кандидата биле су продавац, комерцијалиста, радник у производњи, књиговођа и телефонски оператер.

Извор: Инфостуд