Skupština opštine Malo Crniće, zasedala je u petak, 29. novembra i na dnevnom redu, između petnaestak tačaka, usvojen je i najvažniji dokument za 2020. godinu. Odlučujući punovažno, rekla je predsednica Skupštine Goranka Stević, odbornici su među prvima u Srbiji, dvadeset dana pre utvrđenog roka usvojili budžet za narednu godinu. Ovim aktom je utvrđeno da će ukupni prihodi i prinosi iznositi 330.141.455 dinara. Rashodi i izdaci su planirani u visini od 467.962.880 dinara što znači da će budžetski deficit iznositi 137.821.425 dinara. Deficit će biti pokriven, kako je obrazložila Dragana Stoiljković, šef Odseka za budžet, neutrošenim sredstvima prenetim iz prethodnog perioda.

Predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević je budžet za 2020. godinu ocenio kao razvojni:

-Od 2017. godine smo budžet uvećali za 30 miliona dinara. Gledano u kontekstu toga da smo mala opština to je značajno uvećanje za kratak period, čak 10 odsto. Pokazali smo ozbiljnost i to znači da idemo u dobrom pravcu. Otvorena su dva pogona, a već sledeće godine trebalo bi da proradi nova fabrika i zaposli 80 radnika u Salakovcu, što je dobro i za njih i za budžet.

Sredstva iz budžeta, po ovoj odluci, raspoređena na direktne i indirektne korisnike. Od kapitalnih projekata planirana je kupovina poslovne zgrade zemljoradničke zadruge u stečaju, izgradnja vodovodne mreže i azila za životinje, izrada projektne dokumentacije i izgradnja sistema za odvođenje otpadnih voda, sanaciju deponije u Salakovcu, rekonstrukciju i puteva i ulica, objekata kulture, sporta, niskonaponske mreže. Za izgradnju zgrade novog vrtića u Malom Crniću sledeće godine planirano je 30,3 miliona dinara. Vrednost cele investicije je 111 miliona dinara po projektu.

JAVNE NABAVKE KOČE REALIZACIJU

Pre donošenja odluke o budžetu za sledeću godinu odbornici su u Malom Crniću razgovarali i o izvršenju budžeta za period od 1. januara do 30. septembra ove godine. Ukupno ostvareni prihodi iznosili su 257,4 miliona dinara što je ostvarenje od 75 odsto. U istom periodu na rashode je potrošeno 223,5 miliona dinara ili 35 odsto. Izvršenje je bilo manje, kako je na sednici rečeno, zbog kašnjenja javnih nabavki. Dosta toga je realizovano posle 30. septembra i neke investicije se privode kraju, poput uređenja puta i obale u centru, tako da se do kraja 2019. godine očekuje izvršenje u mnogo većem procentu.

PREDSEDNIK OPŠTINE MALIŠA ANTONIJEVIĆ

PREDSEDNIK OPŠTINE MALIŠA ANTONIJEVIĆ

 

Obraćajući se odbornicima, predsednik Opštine Mališa Antonijević je izneo podatak koji je u septembru objavio Republički zavod za statistiku, a preneli mediji, da Malo Crniće više nije opština sa najnižim zaradama na braničevskom okrugu. Sa začelja tabele i prosečnom zaradom od 41.485 dinara po zaposlenom, Crniće se pomerilo na treće mesto među opštinama Braničeva:

-Napravljen je veliki pomak i tome je doprinelo dovođenje dva nova  investitora. Očekujem da će u narednom periodu biti još bolje, jer će na proleće u Salakovcu početi izgradnja nove fabrike koja će zaposliti još 80 radnika.

Bilo je reči i o aktivnostima i poslovanju JKP „Čistoća“ i doneta je odluka da se preduzeće kreditno zaduži za 6 miliona dinara radi kupovine neophodnog grejdera jer je stari van upotrebe.

Usvojen je Lokalni ekološki akcioni plan opštine Malo Crniće za petogodišnji period 2020 – 2025. godine. Ovaj program sadrži, rečeno je na sednici Skupštine, sve značajne segmente potrebne da se sagledaju ekološki problemi na ovom području, a kao najveći navodi neophodnost izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže i rešavanje odlaganja otpada.