Poslodavci koji učestvuju u programu „Moja prva plata 2021“ odabrali su 9.237 mladih kojima će pružiti priliku da steknu prvo radno iskustvo, pri čemu će mladi imati priliku da se radno osposobe kod 5.471 poslodavaca, saopštila je Vlada Srbije.

Foto: Pixabay/mohamed_hassan

U program je uključeno 70% lica sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 30% sa visokim obrazovanjem i master diplomom. Od ukupnog broja mladih više od 60 odsto su žene.

Najtraženija zanimanja i kompanija i mladih su pravnik, administrativni službenik, ekonomista, knjigovođa i prodavac.

U prvom ciklusu programa „Moja prva plata“, koji je započeo 2020. godine, 35% mladih je nakon uspešno završenog programa potpisalo ugovor o radu, od čega polovina kod istog poslodavca.

Ove godine država je obezbedila da kroz ovaj program koji traje devet meseci, mladi do 30 godina sa završenom srednjom školom primaju mesečnu naknadu od 22.000 din, a visokoobrazovani 26.000 dinara, kao i doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Ovo je povećanje od 10% u odnosu na prošlogodišnji ciklus.

Program „Moja prva plata“ ima za cilj da mladima obezbedi prvo radno iskustvo. Program pruža mogućnost mladima da steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju mogućnosti za zapošljavanje, a poslodavcima da novim zapošljavanjem investiraju u razvoj ljudskih resursa i povećaju obim poslovanja.