U Srbiji je od danas obavezna primena novog modela elektronske fiskalizacije, a istovremeno će u javnom sektoru početi i primena sistema elektronskih faktura, saopštilo je Ministarstvo finansija uz ocenu da je novi sistem „ključna poluga u borbi protiv sive ekonomije“.
white Canon cash register

Foto: Pixabay/StellrWeb

– Кada je reč o e-fiskalizaciji, ovaj model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od sutra, nedelje 1. maja, svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom – navelo je ministartsvo.

Dodali su da je tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počeo 1. novembra i da su od tada paralelno funkcionisali stari i novi model, koji će od sutra biti obavezan za sve obveznike fiskalizacije.

– Država je, kako poreski obveznici ne bi imali trošak prelaska na novi model fiskalizacije, obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju i 100 evra po lokaciji za sve koji su se prijavili za tu vrstu pomoći, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos je bio veći za 20 odsto. Za subvencije se prijavilo 130.966 obveznika fiskalizacije, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara – navedeno je u saopštenju.