Државна матура, која ће заменити пријемни на факултетима, биће уведена 2022. године, а прво пилот тестирање у неколико школа ђаци ће имати у мају ове године.

Друго тестирање заказано је за мај наредне године у свим школама, 2022. у марту генерална проба државне матуре, а у јуну исте године прво спровођење државне матуре.

Пилот тестирањем биће обухваћени ученици друге године, који ће полагати матуру. Планирано је да гимназијалци полажу општу матуру, ученици средњих стручних школа стручну матуру, а уметничких школа, уметничку матуру.

Ђаци ће на општој матури полагати тестове из матерњег језика, математике и трећи тест ће бити са листе општеобразовних предмета – страни језик (енглески, италијански, немачки, руски, француски, шпански), историја, географија, биологија, хемија, физика.

Факултети ће да одреде своје листе предмета које ће да бодују за упис и на основу тога који факултет желе да упишу ђаци ће да бирају који предмет ће да полажу као изборни, речено је данас на радионици Размена међународних искустава, где су учествовали представници земаља региона које одавно имају уведену државну матуру.

Извор: Тањуг

Foto: BBC