Corona

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је у петак да је Тржишна инспекција почела интензиван надзор у апотекама због дојава и пријава грађана да се у појединим апотекама продају маске по ценама значајно већим од уобичајених.

„Нећемо дозволити да неко користи ову ситуацију за стицање добити која није и складу са тржишним принципима и Законом о трговини“, рекао је Љајић.

Он је прецизирао да ће се инспекцијски надзор спроводити на територији целе Србије и да ће бити јавно саопштена имена оних који по поменутом основу крше закон.

Љајић је нагласио да ће инспектори у акцијама приступати као прикривени купци, што је инструмент контроле који је предвиђен новим Законом о трговини.

Међутим, уколико злоупотреба на тржишту буде и даље, министар је рекао да ће влада донети уредбу о привременим мерама заштите тржишта по основу Закона о трговини, члан 39, а која омогућава да се ограничи маржа и цена појединачних производа.

У пожаревачким апотекама за сада још увек нема заштитних маски, асепсола, док се алкохол може купити само у бочици од 100 милилитара и то највише две. Апотекари кажу да на тржишти нема ни маски ни асепсола, надају се да ће их ускоро бити. Прецизнијих података нема.

Izvor: mtt.gov.r