Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u petak da je Tržišna inspekcija počela intenzivan nadzor u apotekama zbog dojava i prijava građana da se u pojedinim apotekama prodaju maske po cenama značajno većim od uobičajenih.

„Nećemo dozvoliti da neko koristi ovu situaciju za sticanje dobiti koja nije i skladu sa tržišnim principima i Zakonom o trgovini“, rekao je Ljajić.

On je precizirao da će se inspekcijski nadzor sprovoditi na teritoriji cele Srbije i da će biti javno saopštena imena onih koji po pomenutom osnovu krše zakon.

Ljajić je naglasio da će inspektori u akcijama pristupati kao prikriveni kupci, što je instrument kontrole koji je predviđen novim Zakonom o trgovini.

Međutim, ukoliko zloupotreba na tržištu bude i dalje, ministar je rekao da će vlada doneti uredbu o privremenim merama zaštite tržišta po osnovu Zakona o trgovini, član 39, a koja omogućava da se ograniči marža i cena pojedinačnih proizvoda.

U požarevačkim apotekama za sada još uvek nema zaštitnih maski, asepsola, dok se alkohol može kupiti samo u bočici od 100 mililitara i to najviše dve. Apotekari kažu da na tržišti nema ni maski ni asepsola, nadaju se da će ih uskoro biti. Preciznijih podataka nema.

Izvor: mtt.gov.r