Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Foto: RTV Biser

Predsednik upravnog odbora kompanije Kristof Groblingof je naveo da će traktori i poljoprivredna mehanizacija biti skuplji.

Dominantan problem je nedostatak komponenti za proizvodnju. Groblingof navodi da je potražnja velika – globalno za 15 do 20% veća nego pre korone.
– Imamo problema u lancima snabdevanja, to je ono što nas najviše opterećuje – naglasio je.

Proizvodnja trpi pritisak zbog nedostatka čipova, poluprovodnika. Osim što se teško nabavljaju, komponente su poskupile i do 100 puta. Cena čipova koji su pre epidemije koronavirusa koštali 14 evra, a danas dostižu vrtoglavih 1.400 EUR. To je rezultiralo skupljim traktorima, kombajnima i ostalim priključnim mašinama čije cene će biti uvećane za 15 do 20%.

Skuplji najprodavaniji traktor

Najprodavaniji traktor u Nemačkoj je Fendt 724 Vario, a osnovni model je na tržištu 2022. s kataloškom cenom od 246.000 evra. S poskupljenjem od 10 do 15% cena bi mogla biti uvećana za 37.000 EUR.

Najvažnija prodajna tržišta za ovaj brend su Nemačka s oko 30% i Francuska s preko 19%. Pretpostavka je da će do kraja 2022. godine proizvesti 21.500 traktora ako ne bude dramatičnih potresa na tržištu.