Швајцарска је најскупља земља за живот, а Србија је на 98. месту – најјефтинија међу земљама региона, показао је извештај Цеоwорлд магазина. Kако се наводи, на листи доминирају европске земље, па се међу топ 20 најскупљих налази девет из Европе, пет из Азије, једна из Северне Америке и једна из Африке, док су две са Kариба и две из Океаније, пише ГQ.

На другом месту листе нашла се Норвешка, а иза ње су Исланд, Јапан, Данска, Бахами, Луксембург, Израел, Сингапур и Јужна Kореја.

Сједињене Америчке Државе нашле су се на 20. месту, Уједињено Kраљевство је 27, а Русија је 82. на листи.

Ова листа састављена је на основу података из многобројних студија, на основу индекса потрошачких цена, Нубео базе података о трошковима живота и бројних националних и интернационалних медијских извештаја. У обзир су узели цене становања, ођеће, таксија, интернета, намирница, превоза и хране у ресторанима.

Од ових података састављен је индекс на основу изразито скупог живота у Њујорку, који износи 100.

Према овом мерилу, прва на листи, Швајцарска, има индекс 122,4 када су у питању трошкови живота, а 50,25 када је у питању висина станарине, која у Берну износи у просеку 1.264 еура.

Земље региона нису међу најскупљима

Једина земља из региона која се налази међу првих 50 земаља на листи, на 47. месту, јесте Словенија, чији је индекс трошкова живота 54,43, док је индекс висине станарине 17,09, што је скоро трипут јефтиније него у Швајцарској.

Одмах иза ње, на 53. месту, налази се Хрватска, с индексом трошкова живота 49,7 и индексом станарине 21,81. То би значило да су станарине у Хрватској за нијансу више од оних у суседној Словенији, али да су укупни трошкови живота нижи.

Црна Гора је заузела 90. место на листи, с индексом трошкова живота 38,23 и индексом висине станарине 10,38, што значи да је просечна месечна станарина у овој земљи чак пет пута јефтинија него у Швајцарској, док су трошкови живота трипут мањи у односу на прву земљу с листе.

На 96. месту је Босна и Херцеговина. Индекс трошкова у њој је 35,97, а индекс висине станарине 6,72. То значи да је, према подацима часописа ЦЕОWОРЛД, станарина тамо више од седам пута јефтинија него у првој земљи са листе, што би значило да у просеку износи око 170-180 ЕУР.

Последња на листи међу земљама региона је Србија, која је заузела 98. место. То значи да су трошкови живота у њој најмањи у односу на све остале земље бивше Југославије. Индекс укупних трошкова у Србији износи 35,72, трипут мање него у првопласираној држави, док је индекс висине станарине 9,08, што значи да становници издвајају пет и по пута мање новца за смештај, у просеку 230 ЕУР, преноси Kлиx.

На крају листе, као најјефтиније државе за живот, налазе се Узбекистан, Сирија, Индија, Авганистан и Пакистан.

Извор: еКапија

Foto: Pixabay