Švajcarska je najskuplja zemlja za život, a Srbija je na 98. mestu – najjeftinija među zemljama regiona, pokazao je izveštaj Ceoworld magazina. Kako se navodi, na listi dominiraju evropske zemlje, pa se među top 20 najskupljih nalazi devet iz Evrope, pet iz Azije, jedna iz Severne Amerike i jedna iz Afrike, dok su dve sa Kariba i dve iz Okeanije, piše GQ.

Na drugom mestu liste našla se Norveška, a iza nje su Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur i Južna Koreja.

Sjedinjene Američke Države našle su se na 20. mestu, Ujedinjeno Kraljevstvo je 27, a Rusija je 82. na listi.

Ova lista sastavljena je na osnovu podataka iz mnogobrojnih studija, na osnovu indeksa potrošačkih cena, Nubeo baze podataka o troškovima života i brojnih nacionalnih i internacionalnih medijskih izveštaja. U obzir su uzeli cene stanovanja, ođeće, taksija, interneta, namirnica, prevoza i hrane u restoranima.

Od ovih podataka sastavljen je indeks na osnovu izrazito skupog života u Njujorku, koji iznosi 100.

Prema ovom merilu, prva na listi, Švajcarska, ima indeks 122,4 kada su u pitanju troškovi života, a 50,25 kada je u pitanju visina stanarine, koja u Bernu iznosi u proseku 1.264 eura.

Zemlje regiona nisu među najskupljima

Jedina zemlja iz regiona koja se nalazi među prvih 50 zemalja na listi, na 47. mestu, jeste Slovenija, čiji je indeks troškova života 54,43, dok je indeks visine stanarine 17,09, što je skoro triput jeftinije nego u Švajcarskoj.

Odmah iza nje, na 53. mestu, nalazi se Hrvatska, s indeksom troškova života 49,7 i indeksom stanarine 21,81. To bi značilo da su stanarine u Hrvatskoj za nijansu više od onih u susednoj Sloveniji, ali da su ukupni troškovi života niži.

Crna Gora je zauzela 90. mesto na listi, s indeksom troškova života 38,23 i indeksom visine stanarine 10,38, što znači da je prosečna mesečna stanarina u ovoj zemlji čak pet puta jeftinija nego u Švajcarskoj, dok su troškovi života triput manji u odnosu na prvu zemlju s liste.

Na 96. mestu je Bosna i Hercegovina. Indeks troškova u njoj je 35,97, a indeks visine stanarine 6,72. To znači da je, prema podacima časopisa CEOWORLD, stanarina tamo više od sedam puta jeftinija nego u prvoj zemlji sa liste, što bi značilo da u proseku iznosi oko 170-180 EUR.

Poslednja na listi među zemljama regiona je Srbija, koja je zauzela 98. mesto. To znači da su troškovi života u njoj najmanji u odnosu na sve ostale zemlje bivše Jugoslavije. Indeks ukupnih troškova u Srbiji iznosi 35,72, triput manje nego u prvoplasiranoj državi, dok je indeks visine stanarine 9,08, što znači da stanovnici izdvajaju pet i po puta manje novca za smeštaj, u proseku 230 EUR, prenosi Klix.

Na kraju liste, kao najjeftinije države za život, nalaze se Uzbekistan, Sirija, Indija, Avganistan i Pakistan.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay