Врло често у штампи можемо прочитати текстове о штетним ефектима одређених производа по здравље људи. Управо зато се међународни стандарди, а и законска регулатива широм света, континуирано унапређују како би се повећала безбедност производа које користимо, како ми одрасли тако и деца.

Један од производа са којим свакодневно долазимо у контакт јесте обућа, а гума која се користи за њену израду и те како може садржати опасне супстанце.

Један од стандарда којима се утврђују методе одређивања неких од штетних супстанци које може садржати гума за обућу јесте ИСО 19577:2019, који је Институт за стандардизацију Србије преузео крајем прошле године. Овим стандардом – СРПС ЕН ИСО 19577:2019, Обућа – Штетне супстанце потенцијално присутне у обући и деловима обуће – Одређивање нитрозоамина, утврђује се метода за одређивање 12 нитрозоамина у гуми која се користи за производњу обуће, помоћу гасног хроматографа са масеним спектрометром као детектором (ГЦ-МС метода).

Нитрозоамини су, иначе, токсична хемијска једињења, од којих је један број класификован као вероватно, а други као потенцијално канцерогена једињења за човека. Могу изазвати оштећење јетре, лимфног ткива и коштане сржи, а често и алергијске реакције код људи, наводи Институт за стандардизацију Србије.

Стандард се може набавити путем онлајн-продаје, као и у продавници Института у Стевана Бракуса 2 у Београду, а уколико желите да се упознате са текстом стандарда пре куповине, то је могуће учинити захваљујући нашој услузи онлајн-приступа српским стандардима и сродним документима. Стандард се, такође, може прочитати и у просторијама Института у Београду и у просторијама регионалних привредних комора у Суботици, Новом Саду, Ваљеву, Kрагујевцу, Зајечару и Нишу, и то без накнаде.

Izvor: ekapija