Vrlo često u štampi možemo pročitati tekstove o štetnim efektima određenih proizvoda po zdravlje ljudi. Upravo zato se međunarodni standardi, a i zakonska regulativa širom sveta, kontinuirano unapređuju kako bi se povećala bezbednost proizvoda koje koristimo, kako mi odrasli tako i deca.

Jedan od proizvoda sa kojim svakodnevno dolazimo u kontakt jeste obuća, a guma koja se koristi za njenu izradu i te kako može sadržati opasne supstance.

Jedan od standarda kojima se utvrđuju metode određivanja nekih od štetnih supstanci koje može sadržati guma za obuću jeste ISO 19577:2019, koji je Institut za standardizaciju Srbije preuzeo krajem prošle godine. Ovim standardom – SRPS EN ISO 19577:2019, Obuća – Štetne supstance potencijalno prisutne u obući i delovima obuće – Određivanje nitrozoamina, utvrđuje se metoda za određivanje 12 nitrozoamina u gumi koja se koristi za proizvodnju obuće, pomoću gasnog hromatografa sa masenim spektrometrom kao detektorom (GC-MS metoda).

Nitrozoamini su, inače, toksična hemijska jedinjenja, od kojih je jedan broj klasifikovan kao verovatno, a drugi kao potencijalno kancerogena jedinjenja za čoveka. Mogu izazvati oštećenje jetre, limfnog tkiva i koštane srži, a često i alergijske reakcije kod ljudi, navodi Institut za standardizaciju Srbije.

Standard se može nabaviti putem onlajn-prodaje, kao i u prodavnici Instituta u Stevana Brakusa 2 u Beogradu, a ukoliko želite da se upoznate sa tekstom standarda pre kupovine, to je moguće učiniti zahvaljujući našoj usluzi onlajn-pristupa srpskim standardima i srodnim dokumentima. Standard se, takođe, može pročitati i u prostorijama Instituta u Beogradu i u prostorijama regionalnih privrednih komora u Subotici, Novom Sadu, Valjevu, Kragujevcu, Zaječaru i Nišu, i to bez naknade.

Izvor: ekapija