Кад дође фебруар знамо да је остало још мало зиме и док седимо у топлим собама или на радном месту маштамо о лету које долази.

У нашем језику већ дуже време одомаћиле су се речи Wellness и spa које многима нису јасне шта значе те обичне људе плаши да је то нешто прескупо и недостижно.

wellness, SPA

У сваком случају оба имају везе са здрављем и нуде се у бањама и бољим хотелима, мада има доста апартмана у Врњачкој, Соко или некој другој бањи који имају ове услуге у својим понудама.

wellness ŠTA

Spa је настала од “sanus per aquam“ што на латинском значи „здравље из воде“. У пракси обично значи да центри који нуде ову услугу имају природну термалну или лековиту воду. Међутим центри који немају лековите воде могу воду у својим базенима да обогате минералима па у комбинацији са хидромасажама, саунама и другим садржајима и да се исто назову Spa центар.

Wellness осим за освежење нема никакве везе са водом. Настао је у Америци од речи “Well being” и “Fitness” што би ми рекли здрав начин живота. Обухвата од физичке активности до исхране. Повезан са Spa центром пружа могућност здравог одмора у коме су све активности усмерене ка здравом животу.

wellness centarЗајeдно wellness Spa центар значе здравље и у пракси оба центра се баве одржавању здравља.

Спа центар не може садржати теретану.

Спa центар је место за ужиивање и релаксацију.

Wellness centar је место које вам нуди концепт здравог живота, веће потрошње калорија и конзумирања здраве хране и пића.

Шта нису wellness i spa centri и како их разликовати?

Wellness ili spa центри нису масовна купалишта чији су базени препуни људи, где није могуће пливање и где бука утиче на опуштање и уживање.

Такве локације се називају аква паркови, без обзира на хидромасажну опрему.

Да ли је wellness ili spa centar није понекад ни важно ако испуњава основни услов да у њему у потпуности уживате.

Photo Unsplash