Пролећи распуст за ученике основних и средњих школа уместо десет дана трајаће четири дана, рекао је министар просвете Младен Шарчевић и најавио да ће након Ускрса бити организована онлајн проба мале матуре.

Школским календаром предвиђено је да пролећни распуст траје од 11. до 20. априла, а министар каже да је у ванредним околностима непотребно прекидати наставу која је организована на даљину, те да је у договору са премијерком Аном Брнабић направио измену школског календара.

„Сви ће имати паузу од четири дана за верске празнике. За хришћански део то је Велики петак, субота, Васкрс и Васкршњи понедељак. Та четири дана биће емитовани садржаји из верске наставе“, рекао је Шарчевић за Танјуг.

Нагласио је да тиме желе да одрже континуитет наставе на даљину.

У допису који је прослеђен директорима основних и средњих школа у централној Србији (без АП Војводина) наведено је да дане предвиђене за распуст треба искористити за учење и да би прекидање наставе на даљину било на штету ученика, који због ванредног стања морају да буду у кругу породице и са мање контаката ван куће.

Нерадни дани биће од 17. до 20. априла (од петка до понедељка). За све остале дане организована је настава на даљину, преко телевизије, према најављеном распореду.

Онлајн проба мале матуре 

У ванредном стању и због организовања наставе на даљину како би се смањило ширење  коронавируса, померена је и проба мале матуре која је према школском календару била је предвиђена за 27. и 28. март.

Министар Шарчевић каже да ће бити организована онлајн проба мале матуре после Ускрса.

„Ми ћемо највероватније после ускршњих празника организовати пробу мале матуре. Очекујем да ће родитељи одиграти добру улогу, јер је и њима битно да виде колико њихово дете зна“, нагласио је министар.

Подсетио је да проба мале матуре и у нормалним околностима представља пресек стања, да се види колико ђаци знају, са којим областима имају потешкоћа и где треба да се појача рад.

„Ученици осмог разреда сада могу на РТС Планети да обнове градиво шестог, седмог разреда“, навео је министар и додао да ће настојати да се суботом појачају часови из предмета и области које су сложеније и које су представљале потешкоће за ученике.

„Важан континуитет наставе“ 

Напомиње да сва деца тренутно раде у истим околностима тако да се не може рећи да је неко фаворизован.

За малу матуру, која је планирана 17, 18. и 19. јуна, министар каже да се штампају тестови.

„Имаћемо разумевање за околности под којима се сада учи, али понављам и да сви имају сада исте услове. Мислим да би било најлошија педагошка порука да кажемо – хајде да прекинемо сада све“, нагласио је Шарчевић.

Напомиње да је најважније да се одржи континуитет редовне наставе, да за све што је предвиђено планом и програмом има времена, јер наредна школска година почиње 1. септембра, али да и то може да се помери.

„Ми смо господари школског календара. Не морамо да почнемо школску годину 1. септембра, можемо 15. септембра, па у наредној школској годину можемо другачије организовати распусте“, закључио је министар.

Извор: РТС, Танјуг