У Србији је 43 одсто деце старости од једне до 14 година било изложено барем једном виду психолошког или физичког кажњавања од стране чланова домаћинства, показало је истраживање УНИЦЕФ-а.

Око 39 одсто деце изложено је психолошком, док је 17 одсто изложено физичком кажњавању.

Kако се наводи у саопштењу Центра за права детета, забрињава податак да је физичко кажњавање најзаступљеније код деце узраста 3 и 4 године.

Тешком физичком кажњавању је било изложено 8 одсто деце, с тим што је више девојчица него дечака.

Између осталог и из тог разлога, Центар за права детета спроводи обуке о позитивном родитељству за наставнике и наставнице у основним школама, како би они даље пренели стечено знање и вештине родитељима.

Обуке се одвијају у оквиру пројекта “Права детета у политикама и пракси” који реализује у партнерству са Саве тхе Цхилдрен Интернатионал, а уз финансијску подршку Владе Шведске.

Родитељи ће имати прилику да стекну знања о методама приступа детету када је у стању љутње и агресије, препознавању и контролисању сопствених емоција и развијању позитивне комуникације, ефикасном васпитању и позитивном награђивању, доследности родитеља у постављању јасних граница и раду на промени мишљења о родитељском ауторитету.

Међународни стандарди у области права детета обавезују државе да осигурају заштиту деце од телесног кажњавања у свим окружењима, укључујући и породично.

Izvor: Nova S, Tanjug

Foto: Pixabay