Srpska glumica Živka Matić je rođena na današnji dan 1923. godine u Požarevcu, gde i umrla i sahranjena 1998. godine.

YT printscreen

Godine 2008. povodom desetogodišnjice smrti ove velike glumice, Centar za kulturu Požarevac je pokrenuo festival – Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga „Živka Matić“.

Dobitnica je nagrade „Glumački par godine ONA I ON” (statueta „ONA”), 1972. godine, u izboru čitalaca lista „TV Novosti“, koja se dodeljuje na Filmskom festivalu u Nišu, u paru sa Velimirom Batom Živojinovićem, za ulogu Rose u tv seriji „Građani sela Luga”.

Smotra Živki u čast

Centar za kulturu Požarevac, na čelu sa tadašnjim direktorom Gordanom Bojkovićem, na desetu godišnjicu smrti velike srpske glumice Živke Matić koja se rodila i umrla u Požarevcu, osniva festival. Živka Matić je karijeru značajno i presudno obogatila radijskim i televizijskim ulogama, čime se izdvojila u odnosu na tadašnje koleginice i kolege.

Do šezdesetih godina i masovnijeg korišćenja ova dva medija, glumci su svoju popularnost najviše sticali kroz filmski i pozorišni rad. Radio, sa svojim popularnim emisijama (Veselo veče, Veče uz radio, Autobus u pola šest,Večeras zajedno i drugim) stvorio je zvezde jugoslovenske estrade, pa i samu estradu. Televizija je tome još više doprinela jer su serije bile izvanrednog kvaliteta, odličnih scenarija, a produkcija je bila u potpunosti filmska. Desetine takvih serija iznedrile su nove junake javnog života. Glumci okupljeni oko Vesele večeri, Mija Aleksić, Miodrag Petrović Čkalja, Bata Paskaljević, Branka Veselinović i drugi, činili su okosnicu tog udarnog talasa. Građani sela Luga i Ljubav na seoski način bile su ulaznice za slavu i Živki Matić. Međutim, kao i mnogi drugi, povlačenjem iz umetničkog života, ona je pala u zaborav i umrla je u Požarevcu , u kome se i rodila, kao socijalni slučaj.

Grad se postarao za njenu sahranu, a entuzijasti Centra za kulturu u njenu čast pokrenuli su ovaj festival. On je, najpre bio zamišljen kao festival dramskih amatera Braničevskog okruga, međutim, uzimajući u obzir obim produkcije na pomenutom području i popularnost Živke Matić u širem okruženju, selektori su dobili mogućnost da krenu ka terenu koji prirodno gravitira Požarevcu.

Smotra je organizovana u festivalskoj formi i takmičarskog je karaktera. Na njoj učestvuju amaterska pozorišta Podunavlja i Pomoravlja, sa bližim određenjem ka mestima koja prirodno i sociološki gravitiraju Požarevcu. Festival traje prosečno od četiri do šest dana. Poslednje veče nije takmičarsko, već se u čast proglašenja pobednika igra revijalna predstava.

Stručni žiri sastoji se iz tri člana: urednika programa Centra za kulturu Požarevac, glumca pozorišta Milivoje Živanović i javne ličnosti našega grada koja se afirmisala u pozorišnom životu (kao kritičar, novinar, ljubitelj, bivši glumac, itd). Žiri svake večeri bira najbolju glumicu i najboljeg glumca. To može biti bilo ko iz igrajuće podele, bez obzira da li je igrao glavnu ili epizodnu ulogu. Cene se glumačka ubedljivost, slikovitost, izražajnost, saradnja s ansamblom u svetlu ispunjavanja rediteljskih zadataka, kao i ukupni habitus. Iz kruga svakovečernjih pobednika biraju se najbolja glumica i najbolji glumac festivala.

Pored njih, žiri predlaže umetničkom direktoru festivala najbolju predstavu koja će , potom, biti revijalno odigrana na festivalu Milivojev štap i šešir, susretima varoških pozorišta Srbije koji se svake godine održavaju u Požarevcu u drugoj polovini februara.