Pavle Vuisić (rođen kao Vujisić), rođen je u Beogradu, 10. jula 1926. godine. Dobitnik je većeg broja glumačkih priznanja u SFRJ. Glumačka nagrada za životno delo, koja se dodeljuje na Filmskim susretima u Nišu nosi njegovo ime od 1994. godine.

Foto: kurir.rs

Pre početka glume, Pavle Vuisić se bavio novinarstvom u Radio Beogradu i studirao je prava. Godine 1950. dobija malu ulogu u filmu Čudotvorni mač, kojim započinje njegova filmska karijera. Iako je cenjen kao jedan od najznačajnijih likova srpskog glumišta, nije uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti.

Pavle Vuisić je ostvario preko 150 uloga na filmu i televiziji. Glumio je različite likove, nevezujući se posebno ni za jedan žanr. Ostvario jednako uspešne uloge u dramama, kao i u komedijama.

Zanimljivosti

  • Rođen je kao Vujisić, ali se potpisivao kao Vuisić jer ga je nerviralo slovo J u prezimenu.
  • Nadimak Pavla Vuisića je bio Paja, ali i Paja Čutura po istoimenom liku iz serijala Kamiondžije.
  • Nije imao uspeha u pokušaju da se upiše na glumačku akademiju.
  • Bio je boem i osobenjak posebne vrste (slobodno vreme je provodio na reci Savi, daleko od društvene i kulturne javnosti, nikada nije izgovarao tekst kako je napisan, nije prihvatao svoje materijalno učešće u filmu, neprofesionalnost, gubljenje vremena, svoj je rad naplaćivao odmah).
  • Nagrada „Slavica“ Filmskog festivalu u Nišu, čiji je Paja bio jedan od dobitnika, preimenovana je njemu u čast i danas nosi njegovo ime.
  • Dvadeset jednu godinu posle Pavlove smrti, 2009. godine je objavljen dokumentarni roman o njegovom životu. Romansirana biografija autora Aleksandra Đuričića, objavljena je u izdanju izdavačke kuće VBZ Beograd i Blica i nosi naslov „Posle fajronta”.
  • Američki glumac srpskog porekla Oskarovac Karl Malden tvrdio je da se „Glumac kao Pavla ne stvara, već rađa“.

 

Izvor: Vikipedija