Ускршњи пост почео је у понедељак, а током седам недеља риба ће бити честа намирница на трпезама српских породица. У рибарницама и трговинским ланцима широм Србије очекују већу потражњу и тврде да неће подизати цене, већ ће потрошаче обрадовати различитим акцијским понудама. Најповољнији су шаран и скуша за које треба издвојити минимум 300 динара за килограм, а најскупља риба, коју је екипа “Новости” пронашла, јесте сушени бакалар који кошта 4.800 динара.

Трговци који имају објекте на пијацама кажу да су тражене све врсте, а највише шаран, пастрмка, ослић и скуша.

„Код нас два пута недељно стиже риба, а викендом увек имамо снижења“, каже продавац у једној рибарници. „Ништа неће поскупети и са акцијама ћемо наставити и током поста.“

И у трговинским ланцима поручују да су цене стабилне и да грађани могу да очекују снижења углавном за најтраженије намирнице. Током поста код њих су најпродаванији шаран, пастрмка, бранцин, орада и лосос филети.

„У нашим продајним објектима шаран обухвата више од 50 одсто потрошње свеже рибе“, кажу у једном хипермаркету. „Велика потражња је и за пастрмком, а од морских највише се купују бранцин, орада и лосос филети.“

У другом трговинском ланцу истичу да се осим свеже рибе, одлично продају и паковани артикли, као што је димљени лосос слајс од 100 и 200 грама. У великим маркетима шаран је од 350 до 400 динара, а пастрмка је од 30 до 50 динара скупља. Скуша, бранцин и орада су од 800 до 900 динара, а филети лососа коштају 1.000 динара више.

У рибарницима широм Србије цене се разликују. Неке врсте рибе су скупље у унутрашњости наше земље него у Београду. На пример, у једној рибарници у Ћуприји шаран кошта 470 динара, док је у престоници 20 динара јефтинији, а у Новом Саду се може наћи и за 330 динара. Још већа разлика је код пастрмке за коју, у овом градићу у Поморавском округу, треба издвојити 550 динара, у Београду 480, а у Српској Атини 60 динара мање. Скуша се углавном креће од 300 до 380, а ослић иде до 450 динара. Бранцин и орада се продају од 800 до 1.100, док је лосос филет од 2.000 до 2.200 динара.

Посна трпеза обично подразумева већу количину поврћа, воћа и махунарки. Цена пасуља на пијацама широм земље је од 250 до 400 динара, кромира од 40 до 80, а бундеве од 100 до 150 динара. Тиквице и плави патлиџан коштају од 200 до 260 динара. Јабуке се продају од 40 до 120, а банане, наранџе и мандарине за 10 до 80 динара више. Суве шљиве су од 250 до 350, док су сушене смокве скупље и за њих треба издвојити од 400 до 600 динара. Ораси коштају од 800 до 1.000, а бадеми и лешници су од 1.100 до 1.300 динара.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay