Vesti

Uskršnji post počeo je u ponedeljak, a tokom sedam nedelja riba će biti česta namirnica na trpezama srpskih porodica. U ribarnicama i trgovinskim lancima širom Srbije očekuju veću potražnju i tvrde da neće podizati cene, već će potrošače obradovati različitim akcijskim ponudama. Najpovoljniji su šaran i skuša za koje treba izdvojiti minimum 300 dinara za kilogram, a najskuplja riba, koju je ekipa “Novosti” pronašla, jeste sušeni bakalar koji košta 4.800 dinara.

Trgovci koji imaju objekte na pijacama kažu da su tražene sve vrste, a najviše šaran, pastrmka, oslić i skuša.

„Kod nas dva puta nedeljno stiže riba, a vikendom uvek imamo sniženja“, kaže prodavac u jednoj ribarnici. „Ništa neće poskupeti i sa akcijama ćemo nastaviti i tokom posta.“

I u trgovinskim lancima poručuju da su cene stabilne i da građani mogu da očekuju sniženja uglavnom za najtraženije namirnice. Tokom posta kod njih su najprodavaniji šaran, pastrmka, brancin, orada i losos fileti.

„U našim prodajnim objektima šaran obuhvata više od 50 odsto potrošnje sveže ribe“, kažu u jednom hipermarketu. „Velika potražnja je i za pastrmkom, a od morskih najviše se kupuju brancin, orada i losos fileti.“

U drugom trgovinskom lancu ističu da se osim sveže ribe, odlično prodaju i pakovani artikli, kao što je dimljeni losos slajs od 100 i 200 grama. U velikim marketima šaran je od 350 do 400 dinara, a pastrmka je od 30 do 50 dinara skuplja. Skuša, brancin i orada su od 800 do 900 dinara, a fileti lososa koštaju 1.000 dinara više.

U ribarnicima širom Srbije cene se razlikuju. Neke vrste ribe su skuplje u unutrašnjosti naše zemlje nego u Beogradu. Na primer, u jednoj ribarnici u Ćupriji šaran košta 470 dinara, dok je u prestonici 20 dinara jeftiniji, a u Novom Sadu se može naći i za 330 dinara. Još veća razlika je kod pastrmke za koju, u ovom gradiću u Pomoravskom okrugu, treba izdvojiti 550 dinara, u Beogradu 480, a u Srpskoj Atini 60 dinara manje. Skuša se uglavnom kreće od 300 do 380, a oslić ide do 450 dinara. Brancin i orada se prodaju od 800 do 1.100, dok je losos filet od 2.000 do 2.200 dinara.

Posna trpeza obično podrazumeva veću količinu povrća, voća i mahunarki. Cena pasulja na pijacama širom zemlje je od 250 do 400 dinara, kromira od 40 do 80, a bundeve od 100 do 150 dinara. Tikvice i plavi patlidžan koštaju od 200 do 260 dinara. Jabuke se prodaju od 40 do 120, a banane, narandže i mandarine za 10 do 80 dinara više. Suve šljive su od 250 do 350, dok su sušene smokve skuplje i za njih treba izdvojiti od 400 do 600 dinara. Orasi koštaju od 800 do 1.000, a bademi i lešnici su od 1.100 do 1.300 dinara.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

 

Najčitanije objave