Одлука о ванредном стању на територији Србије ступила је на снагу и подразумева затварање образовних установа, граница, забрану кретања особама старијим од 65 година у целој земљи, као и измену режима градског превоза у Београду, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Границе Србије су затворене за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом, саопштила је Влада Србије.

Грађани Србије и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Србији, у обавези су да по доласку у Србију буду у самоизолацији најмање 14 дана, док је за оне који долазе из Швајцарске, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Франсцуске, Аустрије, Словеније и Грчке прописана изолација од 28 дана.

„Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запрећена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора“, наводи се у саопштењу Владе.

Kако се додаје у саопштењу, „до даљег“ неће радити вртићи, основне и средње школе и универзитети у Србији, док ће се упис деце одвијати електронском поштом, посредством е-Управе.

Наводи се да је еВртић доступан за целу Србију, а еУпис ће бити активан од 1. априла.

Додаје се да ће пробни тест за малу матуру бити урађен путем нове технологије.

Настава ће се одвијати на даљину путем канала јавног сервиса Радиотелевизије Србије – РТС3, платформе РТС Планета, као и интернет платформи за учење.

Препоруке послодавцима

Увођење ванредног стања не значи да престаје рад у привреди, приватном и јавном сектору, наведено је у владином саопштењу, уз препоруку послодавцима да процес рада организују тако да сви који могу раде од куће.

„Ако рад од куће није могућ, процес рада треба организовати тако да се строго поштују све хигијенско-техничке мере за спречавање ширења заразе – ограничен број људи у просторији, коришћење заштитних маски“, наводи се.

Влада је позвала све послодавце у Србији да у максималној мери свим својим запосленима омогуће рад од куће и додала да је „веома важно да у овом тренутку покажемо солидарност“ и додали да се то посебно односи на грађане чија деце престају да иду у вртиће и школе.

Грађанима се саветује самоизолација, без окупљања, без посета, без излазака из куће без преке потребе, са изузетком одласка у продавнице и апотеке, шетање кућних љубимаца и бацање смећа.

„Препорука за старије од 70 година да уопште не излазе напоље, а да за њих све неопходне радње обављају млађи чланови породице“, наводи се у саопштењу.

Превоз, цене намирница…

Јавни превоз на територији Београда биће измењен, укида се ноћни превоз, а за дневни уводи се ред вожње од суботе.

„Ограничава се повећање цена основних животних намирница и заштитне опреме. (Уводе се) строге казне за подизање цена у време ванредног стања. Могуће је подизање цена само у границама међугодишње стопе инфлације“, истакнуто је у саопштењу Владе.

Влада Србије навела је да је „у потпуности посвећена“ борби против ширења коронавируса, као и да „из минута у минут прати“ развој ситуације у земљи, региону и свету и „благовремено ће обавештавати грађане о свему“, као и донети „све потребне одлуке у циљу очувања здравља грађана“.

Izvor: N1