Saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac prenosimo u celosti.

Foto: SSP Požarevac

 

Potpuno je neprihvatljivo da je u protekloj godini Termoelektrana Kostolac B emitovala 4 i po puta više sumpor-dioksida od dozvoljenog, iako je izgrađeno postrojenje za odsumporavanje vredno više od 130 miliona dolara, a što proizilazi iz izveštaja RERI.

Posledica izuzetno lošeg kvaliteta vazduha ogleda se u tome da svaki deseti Požarevljanin boluje od karcinoma pluća, a svako četvrto dete ima astmu. Epidemija ovih bolesti je izazvana zagađenim vazduhom koji udišemo svakoga dana. Za to vreme, svih ovih 11 godina naprednjačkog režima, niko se od funkcionera lokalne i republičke vlasti nije oglasio da kaže šta se preduzima kako bi se ovaj problem rešio, a zdravlje građana zaštitilo.

Podsećamo, da postrojenje za odsumporavanje iako izgrađeno novcem svih građana, tri godine nije radilo, te je pušteno u rad tek nakon što je potpredsednica SSP-a Marinika Tepić u oktobru 2020. godine obavestila javnost o ovom problemu, pokrenula inicijativu za njegovo rešavanje i bila istrajna u tome.

Međutim, milioni uloženi u postrojenje za odsumporavanje i prečišćavanje dimnih gasova u JP TE Kostolac usled lošeg upravljanja, uštede novca ili nečeg trećeg, očigledno i dalje ne garantuju Kostolčanima i Požarevljanima čist vazduh.

Zahtevamo od gradonačelnika Saše Pavlovića koji je 4 godine obavljao funkciju zamenika gradonačelnika, te je isto toliko i na funkciji gradonačelnika Požarevca, a koji se  nije oglasio po ovom pitanju, da obavesti građane šta je lokalna vlast preduzela u cilju rešavanja problema zagađenja koje dolazi iz Termoelektrane i kopova Kostolac i da odgovori građanima šta i kada lokalna vlast planira da uradi kako bi ovaj problem rešila, na sta je obavezna po članu 17. tač.11. Statuta grada Požarevca? Koliko još Požarevljana i Kostolčana treba da se razboli usled zagađenog vazduha koji udišemo i šta još treba da se desi gospodine Pavloviću, da biste se Vi i gradska vlast zainteresovali za ovo životno pitanje? Termoelektrana i kopovi jesu izuzetno važni za građane Požarevca i Kostolca, ali je neophodno da se poštuju ekološki standardi koji se tiču životne kako bi se životi građana zaštitili.