Републичка изборна комисија је на данашњој седници, у складу са Уредбом о мерама за време ванредног стања, донела Решење о прекиду свих изборних радњи у спровођењу избора који су расписани за 26. април, саопштио је синоћ председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић.

Председник РИK-а Владимир Димитријевић рекао је да је јуче је донета одлука о увођењу ванредног стања на целој територији Србије и да је Влада у складу са овлашћењима донела Уредбу о мерама за време ванредног стања.

„Чланом 5. те уредбе прописано је да се прекидају све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, покрајинске посланике у АП Војводине као и за одборнике општина и градова, те да ће се наставити од дана престанка ванредног стања“, рекао је Димитријевић.

Он је додао да на овај начин РИK спроводи обавезу прописану уредбом али и даје свој допринос у борби против коронавируса јер, како је нагласио “ избори могу да стану али живот не.“

Одлука РИK-а значи да ће по прекиду ванредног стања бити утврђени нови рокови за спровођење избора, као и да ће све до сада предузете изборне радње имати правну снагу у наставку изборног процеса, претходно је за Н1 објаснио Бојан Kлачар из ЦеСИД-а.

Одлука важи за парламентарне, покрајинске и локалне изборе. Избори ће се наставити у складу са одлуком о прекиду ванредног стања, што ће бити уређено посебним актом РИK-а.

Заменица председника РИK-а Жељка Радета на седници је изнела став да овакво решење не треба усвојити јер сматра да је „противуставно прекидати подношење изборних листа“.

Она је додала да за то нема разлога јер службе раде, нотари раде, још постоје радне обавезе и да подношење листа треба да се спроведе, а о самом датуму избора треба одлучити касније.

Већином гласова за РИK је ипак донела одлуку о прекиду изброних радњи, а како је речено на седници, о наставку рада РИK-а чланови ће бити обавештени кад се укине ванредно стање.

Izvor: N1,  Beta, FoNet

Foto: Pixabay